Fængslet for at spille Pokémon Go i kirke

Rusland bør løslade blogger, som er fængslet efter at have spillet Pokémon Go i en katedral, mener Amnesty International.

”Et farceagtigt angreb på ytringsfriheden”.

Sådan vurderer Amnesty fængslingen af Ruslan Sokolovsky, en russiske blogger, som er blevet idømt administrativ tilbageholdelse i to måneder, efter han offentliggjorde en video af sig selv, mens han på sin mobiltelefon spiller videospillet Pokémon Go i en russisk kirke.

”Denne absurde sag viser, hvad der sker, når myndigheder ringeagter ytringsfriheden. Selv hvis Sokolovskys opførsel af nogle bliver set som respektløs, så bør stater ikke fængsle mennesker for at støde religiøse følelser”, siger John Dalhuisen, Amnestys direktør for Europa og Centralasien.

Blasfemilove efter Pussy Riot

Sokolovskjy blev arresteret den 3. september 2016 under anklage om at ”forhindre retten til samvittigheds- og religionsfrihed samt opfordring til had”.

Han er arresteret under de russiske blasfemilove, der blev indført i 2013 som et modsvar til den politiske protest, som punkgruppen Pussy Riot opførte i en af Moskvas centrale katedraler.

Loven kriminaliserer handlinger, som støder religiøse følelser, og signalerer ifølge Amnesty yderligere indgreb i ytringsfriheden i Rusland.

Sokolovsky valgte bevidst at spille Pokémon Go i kirken den 11. august 2016, efter der på russisk stats-tv var blevet advaret mod, at det ville føre til strafferetlig tiltale at spille Pokémon Go på religiøse steder eller i nærheden af statens grænser.

Bliver Sokolovsky dømt under blasfemilovene, risikerer han op til fem års fængsel.