FN’s sikkerhedsråd svigter flygtninge

Sikkerhedsrådet i FN har svigtet tusindvis af flygtninge, mens utallige samfund er blevet ødelagt. Amnesty kritiserer sikkerhedsrådet for at være for langsomme og for gavnløse.

FN’s Sikkerhedsråd har været for langsomme og gavnløse i forhold til konflikterne i Syrien, Den Centralafrikanske Republik, Sydsudan og Irak. Det har betydet, at utallige samfund er blevet ødelagt før der blev gjort noget, konkluderer Amnesty på Verdensdagen for flygtninge. 

”Apati og politiske alliancer trumfer menneskerettighedsproblemer i beslutningsprocessen i Sikkerhedsrådet”, siger Sherif Elsayed-Ali, vicedirektør for globale emner i Amnesty International. 

Forsinkelser fra Sikkerhedsrådet har blandt andet betydet, at tusindvis af mennesker fra Den Centralafrikanske Republik er blevet tvunget til at flygte fra deres hjem.

”Mens diplomater diskuterer, bliver huse brændt ned og familier tvunget til at flygte. Forsinkelser og nedlagte vetoer plager hvad der burde være FN’s stærke arm”, siger Sherif Elsayed-Ali.

Global flygtningekrise
I mellemtiden bidrager en række lande til den global flygtningekrise ved at vende flygtninge ryggen. Rusland har blot modtaget 0,3 procent af flygtningene i 2013, mens Kina har modtaget  0,1 procent. 

I 2013 søgte mindst 435.000 mennesker asyl i EU, men kun 136.000 fik asyl. Iran, Jordan, Libanon, Tyrkiet og Pakistan er de lande, som modtager flest flygtninge. 

”Verdens selvudråbte ledere halter langt bagefter udviklingslandene i forhold til at bære byrden af den globale flygtningekrise. Det er chokerende, at velhavende lande fralægger sig ethvert ansvar for at beskytte de flygtninge, som kommer for at få beskyttelse, sikkerhed og en bedre fremtid”, siger Sherif Elsayed-Ali.