Forbud mod abort og seksualundervisning til debat i Polen

Mens hele verden har øjnene rettet mod coronavirussens hærgen, gør Polens parlament sig klar til at debattere to lovforlag, der kan have alvorlige konsekvenser for polakkernes menneskerettigheder.

To lovforslag er i dag på dagsordenen i Polens parlament. Det ene vil stramme landets abortforbud yderligere, og den anden forbyder langt de fleste former for seksualundervisning.

Forslagene har været til debat før, men på grund af store folkelige protester og strejker er de aldrig blevet gennemført. Men nu frygter aktivisterne, at forsamlingsforbuddene i forbindelse med coronakrisen gør at de ikke denne gang kan ytre deres kritik.

Abortforbud og “homoseksuel propaganda”

Begge forslag har regeringspartiets opbakning. Abortforslaget vil betyde, at kvinder, der bærer på et foster, der er alvorligt sygt eller handicappet, ikke længere vil have adgang til abort.

I praksis har Polen i forvejen noget nær et totalt abortforbud. Kun i tilfælde af voldtægt, incest, eller hvis fosteret er alvorligt handicappet eller sygt, kan gravide få adgang til abort.

Samtidig har landets læger en grundlovssikret ret til at nægte at udføre aborter, hvis det strider imod deres religiøse eller politiske livssyn. I nogle områder af Polen er det slet ikke muligt at finde en læge, der vil udføre indgrebet.

Det andet lovforslag, som er fremsat af homofobiske grupper, forbyder seksualundervisning i undervisningssammenhæng. Forslaget er formuleret så bredt og vagt, at selv forældre, der taler med deres børn om sex, kan risikere op til tre års fængsel. Loven vil forhindre såkaldt ”homoseksuel propaganda” i Polen.

Spred budskabet!

Når folk ikke må samles og demonstrere, er det ekstra vigtigt at sprede budskabet digitalt netop nu, og deltage i #ProtestAtHome under lockdown. Vi ved, at international opmærksomhed på sagen kan påvirke, hvilken vej det går.

Vi opfordrer derfor til en digital aktion mod Polens premierminister på Instagram. Læs vores opslag på Instagram, der viser, hvordan man gør: https://www.instagram.com/p/B-_xPH3gr49/