Folk i Jammu og Kashmir skal have fuld adgang til internettet for at nedsætte Corona-risikoen

Myndighederne i regionen bør straks ophæve alle restriktioner, så borgerne i regionen får den nødvendige information og ikke bliver mere angste på grund af epidemien.

I lyset af Coronavirus-pandemien bør myndighederne i Jammu og Kashmir øjeblikkeligt genoprette den fulde adgang til internettet i regionen og sikre, at folk har fuld adgang til sundheds- og sikkerhedsrelateret information, lyder det fra Amnesty Indien fredag.

Med 219.217 bekræftede tilfælde af coronasmittede og 8.965 døde står verden over for en af de største panepidemiske trusler i vores generation hidtil.

Internethastighed sat ned

Den indiske regering havde indtil 19. marts registreret 166 bekræftede tilfælde af coronavirus i landet. Af dem er fire bekræftet af myndighederne i Jammu og Kashmir.

På trods af stigningen i antallet af smittede beordrede myndighederne i Jammu og Kashmir 17. marts, at der fortsat skulle være restriktioner på internetadgangen ved eksempelvis at nedsætte hastigheden til 2G i regionen.

Fuldstændig afbrydelse af internettet har også været indført med mellemrum i bestemte områder under dække af, at det skete på grund af sikkerhedshensyn.

For at forhindre spredningen af virussen har regeringen beordret lukning af alle undervisningsinstitutioner, offentlige parker, hoteller, restauranter og indført andre restriktioner omkring offentlige forsamlinger.

Restriktioner skaber mere angst

”Der er en voksende angst for pandemien, og uberettigede restriktioner på indhold og udbredelse af information får bare panikken til at vokse”, siger Avinash Kumar, der er chef for Amnesty Indien.

”Fuldstændige afbrydelser eller restriktioner på internethastigheden gør det svært for folk at navigere i en svær tid og er med til yderligere at underminere deres tillid til myndighederne. Den indiske regering bør anlægge en rettighedsrespekterende tilgang for at beskytte den offentlige sundhed ved at genoprette adgangen til 4G-hastighed på internettet”.

Menneskerettighedstilgangen bør være omdrejningspunktet for al forebyggelse, beredskab, begrænsninger og behandlingsindsatser for at beskytte den offentlige sundhed og støtte de mest sårbare grupper.

Retten til sundhed, som er garanteret i Menneskerettighedserklæringen, omhandler at have adgang til sundhed. Adgang til sundhedsrelateret information er også en afgørende del af retten til sundhed.

WHO anbefaler fuld information

Den seneste situationsrapport fra verdenssundhedsorganisationen WHO fra 17. marts anbefaler, at offentligheden holdes informeret om situationen, så folk kan træffe de rette foranstaltninger for at beskytte dem selv og deres familier.

Den tilråder derudover, at angsten for epidemien kan imødegås ved at give adgang til fakta fra troværdige kilder, som hjælper med klarlægge risici, så folk kan tage de rette forholdsregler.

Borgerne i Jammu og Kashmir har ret til at forblive informeret om truslen mod deres sundhed, midlerne til at nedsætte risici, tidlige advarsler om mulige fremtidige konsekvenser og information omkring igangværende tiltag.

De har ligeledes ret til at modtage information på de lokale sprog og gennem medier og formater, der er lette at forstå og få adgang til, så de deltage fuldt ud og tage informerede beslutninger.

Sker det ikke, kan det øge følelsen af hjælpeløshed, vrede og frustration, underminere tiltagene for den offentlige sundhed, bringe andres sundhed i fare og muligvis bidrage til menneskerettighedskrænkelser.