Hongkong trækker omstridt lovforslag tilbage

Hongkongs leder Carrie Lam har formelt trukket lovforslaget om retsforfølgelse i Kina tilbage. En stor sejr for demonstranterne, mener Amnesty.

Demonstranterne i Hongkong har endelig opnået deres hovedkrav. Lovforslaget, der ville gøre det muligt for myndighederne i Kina at få udleveret Hongkongs borgere til retsforfølgelse, er nu lagt ned.

”Det er en stor og vigtig sejr, demonstranterne har opnået. Demonstranterne har med rette krævet, at udleveringsloven skulle lægges helt i graven, fordi den ville udgøre en trussel mod enhver, der gik ud med kritik af Kina. Loven ville i høj grad forøge Kinas muligheder for at gå målrettet efter systemkritikere, menneskerettighedsforkæmpere, journalister, NGO-arbejdere eller andre, som er kritiske over for styret,” siger Trine Christensen, der er generalsekretær i Amnesty Internationals danske afdeling.

Læs også: 5 ting du skal vide om demonstrationerne i Hongkong

Hongkongs regeringsleder Carrie Lam valgte at suspendere lovforslaget efter demonstrationerne begyndte i begyndelsen af juni, men først nu er lovforslaget officielt trukket tilbage. 

”Sejren tilkommer Hongkongs utrættelige demonstranter, men også det internationale pres har haft stor betydning,” siger Trine Christensen.

”Alene i Danmark har omkring 30.000 skrevet under på Amnestys krav om, at Hongkong sløjfer udleveringsloven permanent”.

Amnesty fortsætter med at lægge pres på Hongkongs myndigheder, da der stadig er behov for en grundig og uafhængig efterforskning af den overdrevne brug af magt, der er blevet brugt mod demonstranterne.

Samtidig opfordrer Amnesty regeringer verden over til at stoppe overførelsen af politiudstyr til Hongkong indtil en sådan undersøgelse har fundet sted.