Irakisk regering blåstempler krigsforbrydelser

Shia-muslimske militser, som støttes af regeringen i Irak, har kidnappet og dræbt snesevis af civile sunni-muslimer i de seneste måneder, men regeringen griber ikke ind, dokumenterer Amnesty International.

I Amnestys nye rapport:

Absolute Impunity: Militia Rule in Iraq bliver det beskrevet, hvordan den irakiske regering sanktionerer krigsforbrydelser begået af væbnede shia-muslimske militser – heriblandt vilkårlige bortførelser og henrettelser.

Cyklus af sekterisk vold

Angrebene fungerer tilsyneladende som hævn for de angreb, der er blevet begået af den bevæbnede gruppe, Islamisk Stat. Snesevis af uidentificerede lig er fundet over hele landet – bagbundet og skudt igennem hovedet, hvilket tyder på bevidste og systematiske henrettelser. 

”Ved at give deres samtykke til militser, som rutinemæssigt begår disse afskyelige handlinger, giver den irakiske regering sin godkendelse til krigsforbrydelser og opildner til en farlig cyklus af sekterisk vold, som river landet fra hinanden,” siger Donatella Rovera, Seniorrådgiver hos Amnesty International.

Opererer under lovløshed

Siden den irakiske hær trak sig tilbage i juni og opgav næsten en tredjedel af landet, er disse militser vokset i styrke. Militserne bærer militære uniformer, men de opererer udenfor retslige rammer og uden noget officiel tilsyn. Det har medført en markant forringelse af sikkerheden og har skabt en udbredt stemning af lovløshed.

”Ved ikke at holde disse militser ansvarlige for krigsforbrydelser og andre grove menneskerettighedskrænkelser har de irakiske myndigheder givet dem frie tøjler til at begå forbrydelser mod sunnier. Den nye irakiske regering, under premiereminister Haider al-Abadi, må handle nu for at tøjle militserne og etablere retsstatsprincippet,” siger Donatella Rovera.

”Shia-muslimske militser går hensynsløst og målrettet efter civile sunnier ud fra et sekterisk grundlag, som dække under bekæmpelse af terrorisme, i et tilsyneladende forsøg på at straffe sunnier for Islamisk Stats afskyelige forbrydelser,” siger Donatella Rovera.

Regeringen udfører også tortur

Irakiske regeringsstyrker fortsætter samtidig med at begå alvorlige menneskerettighedskrænkelser. Amnesty International har indsamlet beviser på tortur, mishandling og drab af tilbageholdte sunnier under politiets varetægt. 

Den irakiske regering udviser en afstumpet mangel på respekt overfor fundamentale menneskerettighedsprincipper. Derfor er det på tide, at regeringen ændrer strategi og sætter undersøgelser i gang, så de shia-muslimske militser og irakiske styrker, som begår overgrebene, holdes ansvarlige.

Amnesty: Danmark må lægge pres på Irak 

Amnesty opfordrer direkte den danske regering til at bringe sagen op med deres irakiske samarbejdspartner i den militære kamp mod IS. 

”Det helt afgørende i Irak er at få standset den eskalerende sekteriske vold. Derfor hjælper det ikke at bekæmpe IS alene, men shia-militser støttet af den irakiske regering begår krigsforbrydelser under straffefrihed andre steder i landet. Som partner i koalitionen mod IS bør Danmark lægge pres på Iraks regering for at tøjle militserne og undersøge anklagerne om krigsforbrydelser,” siger Trine Christenen, Vicegeneralsekretær i Amnesty Danmark.

(Billede: © ALI AL-SAADI/AFP/Getty Images)