Iransk menneskerettighedsforkæmper er blevet løsladt

Atena giver sin far et kram.

Efter fem år i fængsel er Atena Daemi igen på fri fod. Amnesty har længe aktioneret for hendes løsladelse og takker alle, der med deres underskrift har været med til at lægge pres på magthaverne i Iran.

Menneskerettighedsforkæmperen Atena Daemi blev i 2016 idømt syv års fængsel efter en dybt uretfærdig retssag, der kun tog 15 minutter. Hendes eneste ”forbrydelse” var, at hun på Facebook og Twitter havde kritiseret Irans brug af dødsstraf og deltaget i demonstrationer, hvor hun uddelte foldere imod henrettelsen af en ung kvinde.

Nu er Atena Daemi – der aldrig skulle have været fængslet for sit fredelige menneskerettighedsarbejde – så endelig blevet løsladt. Det har Amnesty aktioneret for i fem år, og alene i Danmark har næsten 50.000 mennesker skrevet under på vores krav til de iranske myndigheder om øjeblikkeligt at sætte den modige menneskerettighedsforkæmper på fri fod.

Atena Daemi var også en del af Amnestys globale brevskrivningskampagne Skriv for Liv i 2018. De mange breve gav hende moralsk støtte og fornyet håb. De har formentlig også medvirket til at presse de iranske myndigheder, så Atena fik den lægehjælp, hun har brug for og nu endelig er blevet løsladt.

Taknemlig for støtte

Støtten blev modtaget med stor glæde af 33-årige Atena Daemi, der stædigt har holdt fast i sin kamp for menneskerettigheder i sit hjemland.

Jeg takker af hele mit hjerte Amnesty International og alle de mennesker rundt om i verden, der har overøst mig med barmhjertighed og venlighed og gjort alt, hvad de kunne for at støtte mig.

Atena

I tiden op til retssagen sad Atena i en fængselscelle, der var fyldt med insekter og uden toilet. Myndighederne har udsat hende for vold, de har brugt peberspray imod hende, og hun er blevet tvunget i isolation.

Sultestrejke

Efter sin anholdelse blev Atena Daemi kørt til fængslet med bind for øjnene. Hendes søstre forsøgte at gribe ind, men blev begge idømt tre måneders betinget fængsel. I protest mod dette påbegyndte Atena en sultestrejke, der varede i 54 dage, indtil søstrene blev frikendt.

”Jeg vil forsvare mine søstres rettigheder til mit sidste åndedrag. Jeg vil hellere dø end være slave af undertrykkelsen,” skrev Atena i et opslag på Facebook.

Overført til berygtet fængsel

I 2018 blev hun tvangsflyttet til et berygtet fængsel i Iran. Overflytningen var brutal, og forholdene i det nye fængsel forfærdelige. I protest gik Atena Daemi i sultestrejke igen, og hendes helbred var i en kritisk tilstand. Efter internationalt pres blev hun flyttet tilbage det første fængsel, som hun altså nu er blevet løsladt fra.