Islamisk Stat forsøger at udrydde etniske minoriteter

Den væbnede gruppe Islamisk Stat gennemfører systematiske etniske udrensninger i det nordlige Irak, indikerer nye beviser, som Amnesty netop har offentliggjort. IS begår konkrete krigsforbrydelser – heriblandt massedrab og bortførelser af etniske og religiøse minoriteter.

Amnestys rapport, Ethnic cleansing on historic scale: the Islamic State’s systematic targeting of minorities in Northern Iraq, gengiver en række grusomme beskrivelser fra overlevende fra massakrer, som er blevet udført af Islamisk Stat.

Rapporten beskriver, hvordan grupper af mænd og drenge i Sinjar-regionen i det nordlige Irak er blevet kidnappet og bortført, hvorefter de er blevet dræbt i grupper eller individuelt. Siden Islamisk Stat overtog kontrollen over området er tusindvis af mænd, kvinder og børn fra yazidi-minoriteten blevet bortført.

”De massakrer og bortførelser, som Islamisk Stat udfører, viser rystende nye beviser på, at en bølge af etniske udrensninger af minoriteter finder sted i det nordlige Irak,” siger Amnestys internationale Seniorrådgiver Donatella Rovera, som lige nu befinder sig i det nordlige Irak.

”Islamisk Stat udfører forkastelige forbrydelser og har transformeret landdistrikter i Sinjar til krigsmarker i deres brutale operation, der går ud på at udslette alle spor efter minoriteter, der ikke er arabere eller Sunni-muslimer.”

Massedrab i Sinjar

Amnesty International har indsamlet beviser, der viser at flere massedrab har fundet sted i Sinjar i august. To af de mest drabelige hændelser fandt sted, da Islamisk Stat angreb landsbyerne Qinyeh og Kocho i august i år. Hundredvis af mennesker blev dræbt alene i disse to landsbyer. Grupper af mænd og drenge, heriblandt børn helt ned til 12 år, blev bortført og dræbt af militante fra Islamisk Stat. 

En af de overlevende, Said, som blev skudt fem gange, flygtede med sin bror Khaled. De mistede syv brødre i massakren. Det lykkedes en anden overlevende at gemme sig i 12 dage. Overfor Amnesty har han beskrevet rædslen over at høre de sårede, som vred sig i smerte:

”Nogle kunne ikke bevæge sig og kunne derfor ikke redde sig selv; de lå blot i smerte og ventede på at dø. De døde en forfærdelig død. Det lykkedes mig at slæbe mig væk, og jeg blev reddet af en muslimsk nabo, som vovede sit eget liv for at redde mit; han er mere end en bror for mig. Han bragte mig mad og vand i 12 dage. Jeg kunne ikke gå og havde intet håb om at slippe væk. Det blev mere og mere farligt for ham at hjælpe mig,” fortalte han.

Det lykkedes ham senere at flygte på et æsel, hvorpå han red igennem bjergene og videre ind i et område, som bliver kontrolleret af Kurdistans regionale regering (KRG).

Tusindvis flygter for at redde deres liv

De mange bortførelser og massedrab har resulteret i, at hele befolkningen i det nordlige Irak føler sig terroriseret og tusindvis er derfor flygtet for at redde livet.

Skæbnen for de hundredvis af yazidier, som er blevet bortført af IS, er endnu ukendt. Mange af de bortførte er blevet truet med voldtægt eller seksuelle overgreb eller blevet presset til at konvertere til Islam. I visse tilfælde er hele familier blevet bortført.

En mand har givet en liste til Amnesty International, hvor han nævner 45 familiemedlemmer som savnes – alle er kvinder og børn. Han siger: ”Vi får nyheder fra nogle af dem, men andre savnes, og vi ved ikke om de er i live eller hvad der er sket med dem.”

Regeringen vender det blinde øje til

”Den irakiske regering forværrer situationen ved at vende det blinde øje til den sekteriske milits eller ved at bevæbne Shia-militser mod IS. I stedet burde regeringen fokusere på at beskytte alle civile – uanset hvad deres etnicitet eller religion er,” siger Donatella Rovera.

”Det nordirakiske folk har krav på at leve et liv fri for forfølgelse og uden at frygte for deres liv. De der udfører og giver ordrer til disse krigsforbrydelser, skal pågribes og stå til ansvar for deres handlinger.”

Siden IS den 10. juni overtog kontrollen af byen Mosul, har de systematisk ødelagt og destrueret hellige steder, som tilhører ikke-Sunni muslimer – heriblandt Shia-moskeer og helligdomme.