Israel/Gaza: Behovet for våbenhvile og frigivelse af gidsler er mere presserende end nogensinde

GAN HAIM, ISRAEL – 11. OKTOBER 2023. En sørgende pårørende til 24-årige May Naim, som blev dræbt i et angreb af palæstinensiske væbnede grupper ved “Nova”-festivalen nær den israelske grænse til Gaza (Foto af Amir Levy/Getty Images)

Et år er gået siden Hamas’ og andre palæstinensiske væbnede gruppers forfærdelige angreb i det sydlige Israel, hvor ca. 1.200 mennesker blev dræbt, og omkring 250 blev bortført. Det markerer også, at det er et år siden den vedvarende, ødelæggende israelsk offensiv begyndte. En offensiv, som har dræbt mere end 41.500 mennesker og tvangsforflyttet 1,9 millioner i det besatte Gaza.

En krig uden afslutning i sigte. Så trist er status her ét år efter angrebet i det sydlige Israel den 7. oktober 2023.

“Den 7. oktober markerer en sørgedag for de israelere, hvis kære blev dræbt og bortført, og for de tusinder, der stadig er fordrevet efter de grufulde angreb fra Hamas og andre væbnede grupper. Den 7. oktober markerer også årsdagen for starten på den skræmmende israelske offensiv i Gaza, som har dræbt titusinder, tvangsforflyttet 90% af befolkningen og udløst en hidtil uset humanitær katastrofe, der ifølge Den Internationale Domstol (ICJ) sætter palæstinenserne i Gaza i fare for folkedrab,” siger Agnès Callamard, der er generalsekretær i Amnesty International.

Her, ét år senere, holdes omkring 100 gidsler fortsat fanget i Gaza. Mens nogle er blevet bekræftet døde, er de overlevende i livsfare og i risiko for tortur og andre overgreb. Frygten for deres sikkerhed er vokset, siden israelske styrker i august hentede ligene af seks gidsler, og en efterfølgende israelsk retsmedicinsk undersøgelse konkluderede, at de var blevet skudt kort forinden. Gidslerne skal frigives straks og genforenes med deres familier, mener Amnesty.

”De forbrydelser begået af Hamas og andre væbnede grupper, som Den Internationale Straffedomstols (ICC) anklager efterforsker som forbrydelser mod menneskeheden, er frygtelige og helt uretfærdige. I mellemtiden er hele familier i Gaza blevet udslettet, og mange har endnu ikke gravet resterne af deres kære frem fra murbrokkerne af deres ødelagte hjem, herunder børn. Hundredvis af familier i Gaza søger stadig efter nyt om deres pårørende, som er tilbageholdt i israelske fængsler uden sigtelse eller rettergang, hvor mange er blevet udsat for tortur,” siger Agnès Callamard.

Kollektivt svigt for menneskeheden

I dag raser konflikten videre. Og behovet for en våbenhvile, respekt for international lov og for alle ofres ret til sandhed, retfærdighed og erstatning er mere presserende end nogensinde før.

”Det er skammeligt og et kollektivt svigt for menneskeheden, at der stadig -et år senere – ikke er nogen våbenhvile, og at gidslerne ikke er frigivet. Sådanne grusomheder burde aldrig have fundet sted, og de må ikke få lov at fortsætte,” siger Agnes Callamard.

Årsdagen er ifølge Amnesty en skarp påmindelse om behovet for at adressere de bagvedliggende årsager til krigen. Våbenleverancerne til alle parter skal bremses, og der skal sættes en stopper for den mangeårige straffrihed, der har gjort det muligt for israelske styrker, Hamas og andre væbnede grupper at overtræde international lov i årtier uden frygt for konsekvenser.

“Verden må aldrig glemme ofrene og de berørte familiers smerte. Humanismen skal sejre. Amnesty International opfordrer til en øjeblikkelig våbenhvile og til betingelsesløs og øjeblikkelig frigivelse af de gidsler, som tilbageholdes af Hamas og andre væbnede grupper, samt af alle palæstinensere, der ulovligt tilbageholdes af Israel,” siger Agnès Callamard.

Det har Amnesty gjort:

– Amnesty har gennemført dybdegående undersøgelser af overgreb begået før og efter den 7. oktober 2023

– Amnesty har krævet, at Hamas og andre væbnede grupper stilles til ansvar for de målrettede drab, bortførelser samt angreb på Israel

– Amnesty har gentagne gange opfordret til den øjeblikkelige frigivelse af alle gidsler, der tilbageholdes i Gaza, samt af ulovligt tilbageholdte palæstinensere

– Amnesty har undersøgt Israels talrige krigsforbrydelser, herunder direkte angreb på civile og civiles hjem, samt den kollektive afstraffelse af den civile befolkning.

– Amnesty har krævet våbenhvile og opfordret anklageren ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) til at fremskynde sin undersøgelse af situationen i Palæstina.

Overtrædelserne i de besatte palæstinensiske områder og Israel begyndte længe før angrebene den 7. oktober 2023. Amnesty har gentagende gange undersøgt og fordømt Israels grusomme apartheid-system og ulovlige besættelse, som også har været genstand for FN’s Sikkerhedsråds resolutioner.

Læs mere om Amnestys arbejde på området