Israel: Kollektiv afstraffelse sikrer ikke retfærdighed

Intet kan retfærdiggøre mordene på de tre israelske teenage-drenge, der blev fundet den 30. juni. Men den kollektive afstraffelse af palæstinensere på Vestbredden, som de israelske myndigheder har igangsat, er ude af proportioner.

Den 30. juni blev ligene af tre israelske teenagere, der var blevet bortført den 12. juni, fundet nord for byen Hebron på den israelsk-besatte Vestbred. De israelske myndigheder har svoret hævn mod Hamas, som de er sikre på står bag bortførelserne.

“Intet kan retfærdiggøre disse bortførelser og mord, som vi igen fordømmer. De ansvarlige skal retsforfølges, “siger Philip Luther, Mellemøsten og Nordafrika programdirektør hos Amnesty International. 

Hævn over Hamas

Efter fundet af ligene af Eyal Yifrah, 19, Gilad Sha’ar, 16 og Naftali Fraenkel, 16, holdt det israelske sikkerhedskabinet et møde, hvor de svor hævn over Hamas.

Lejlighederne hvor familierne til  to mistænkte mænd,  Marwan al-Qawasmeh og Amer Abu Aisheh, boede blev revet ned af det israelske militær natten efter fundet af de tre lig. Nedrivningen forårsagede betydelig skade på en række andre bygninger i området. De to mistænkte mænds opholdssted er stadig ukendt. 

“Men retfærdigheden vil ikke blive tjent, hvis Israel søger hævn ved at pålægge kollektiv afstraffelse eller begår andre overtrædelser af palæstinensernes rettigheder. Tværtimod skal de israelske myndigheder gennemføre en grundig og uvildig undersøgelse, der fører til en fair retsforfølgelse af de mistænkte personer”, fortsætter Philip Luther.

De israelske myndigheder har ikke fremlagt nogle beviser til at bakke deres påstand op om, at Hamas eller de to navngivne mistænkte var ansvarlige for mordene.

Senest er liget af den 16-årige palæstinenser Mohamed Abu Khdeir blev fundet, og Amnesty opfordrer de israelske myndigheder til at efterforske dette drab på grundig vis.

Noget-for-noget

Efter mødet i sikkerhedskabinetet iværksatte Israel mindst 34 luftangreb på steder over hele Gaza om morgenen den 1. juli. Der har været flere rapporter om sårede palæstinensere.

Militante grupper i Gaza har også affyret mindst 18 raketter ind i det sydlige Israel. Hidtil er der ikke blevet rapporteret om sårede personer i forbindelse med disse angreb.

På Vestbredden blev Yousef Abu Zagha, 20, skudt af israelske soldater under en razzia i Jenin-flygtningelejren  om morgenen den 1. juli, efter at han angiveligt kastede en granat efter dem. Han er den sjette dræbte palæstinenser siden begyndelsen på den militære aktion, der skulle finde de israelske teenagere. 

“Noget for noget-stragien vil kun øge sandsynligheden for yderligere menneskerettighedskrænkelser, overgreb og lidelser for både palæstinensere og israelere. Den må stoppe øjeblikkeligt, “siger Philip Luther. 

Optrapningen af Israels militære gengældelse i forbindelse med mordet på de tre teenagere, kommer på et tidspunkt, hvor det er normal praksis at straffe civile kollektivt. 

Den kollektve afstraffelse omfatter vilkårlige anholdelser og tilbageholdelser – med mindst 364 palæstinensere i øjeblikket under administrativ tilbageholdelse, det højeste antal i år – samt et øget antal lukninger af check-points og vilkårlige begrænsninger af palæstinensernes ret til fri bevægelighed. 

I mellemtiden har israelske bosættere angrebet palæstinensere i Hebron og Bethlehem. En ni-årig pige blev såret angiveligt efter en bosætter kørte hende over med sin bil. Bosættere har siden fundet af de tre lig, oprettet tre nye vagtposter på den besatte Vestbred.