Israelsk militær står bag tortur og drastisk stigning i administrative tilbageholdelser

Israelske miltærkøretøjer på den besatte Vestbred, februar 2023. Foto: JAAFAR ASHTIYEH / AFP via Getty Images

Israels myndigheder har markant øget deres brug af administrativ fængsling af palæstinensere på den besatte Vestbred. Ved at henvise til nødtiltag forsøger myndighederne at retfærdiggøre inhuman og nedværdigende behandling af fanger, og klager om tortur og død i fængslerne efterforskes ikke.

”En af de israelske betjente kom op til mig og sparkede mig i venstre side, så hoppede han på mit hoved med begge ben (…) Han fortsatte med at sparke mig, mens jeg lå med hovedet nede i skidtet og med mine hænder bundet på ryggen. Han tog en kniv og skar alt mit tøj af, undtagen mit undertøj, og brugte noget af tøjet til at give mig bind for øjnene. Tæskene mod min krop stoppede ikke. På et tidspunkt hoppede han på min ryg og råbte: ”Dø, dø, dit affald. En anden betjent tissede på mit ansigt og min krop”.

Sådan lyder et vidneudsagn fra en palæstinenser, som Amnesty har interviewet. Siden den 7. oktober har Israels myndigheder tilbageholdt mere end 2.200 palæstinensiske mænd og kvinder.

Vidneudsagn, videoer og fotos viser den tortur, som indsatte er blevet udsat for. Det handler om voldsomme tæsk samt nedværdigende behandling, hvor indsatte er blevet tvunget til at holde hovedet nede og knæle på jorden, mens fangerne er blevet optalt, eller er blevet tvunget til at synge israelske sange.

Brugen af administrative fængslinger var allerede på sit højeste i 20 år før eskalationen den 7. oktober.

Årelang brug af tortur

Amnesty har i årtier dokumenteret udbredt tortur fra israelske myndigheders side i detentionscentre over hele Vestbredden. I løbet af de seneste fire uger er videoer og billeder blevet delt vidt og bredt online, der viser grusomme scener med israelske soldater, der slår og ydmyger palæstinensere, de har tilbageholdt. Fangerne har bind for øjnene, er afklædte og har hænderne bundet på ryggen.

I en video, der først blev offentliggjort på sociale medier den 31. oktober og analyseret af Amnesty Crisis Evidence Lab, ses ni tilbageholdte mænd, som ud fra identificerbare accenter er palæstinensere. Nogle er nøgne og andre halvnøgne, de har bind for øjnene og er iført håndjern og omgivet af mindst 12 soldater iført olivengrønne uniformer og udstyret med enten M4A1 eller Tavor X95 stormgeværer (både uniformer og våben er standardudstyr for de israelske landstyrker).  En af soldaterne ses sparke en af fangerne i hovedet.

En anden video, der blev analyseret af Amnestys Crisis Evidence Lab, uploadet til platform X (tidligere Twitter, red.) den 31. oktober, viser en person med bind for øjnene, sandsynligvis palæstinenser, sammen med en sergent fra den israelske hær, der håner fangen og danser omkring ham. 

En nyligt løsladt palæstinensisk fange fra det besatte Østjerusalem, som talte med Amnesty på betingelse af anonymitet, fortalte, hvordan israelske forhørsledere udsatte ham og andre for alvorlige tæsk, der efterlod ham med blå mærker og tre brækkede ribben. Han fremhævede også, hvordan israelsk politis forhørsledere konstant slog dem i hovedet og råbte ad dem, at de altid skulle holde hovedet nede, mens de beordrede dem til at “prise Israel og forbande Hamas.” 
Han tilføjede: “Selv da en af de 12 fanger i cellen gjorde det, stoppede tæskene og ydmygelsen ikke.”

Død i israelsk varetægt

Siden den 7. oktober er fire palæstinensiske fanger ifølge de israelske myndigheder døde i israelske tilbageholdelsesfaciliteter under omstændigheder, der endnu ikke er blevet undersøgt. To af de fire er arbejdere fra den besatte Gazastribe, der blev holdt i isolation af den israelske hær, og hvis dødsfald først blev offentliggjort af hæren, efter de blev beskrevet af den israelske avis Haaretz.

I henhold til folkeretten er tortur og anden mishandling begået mod personer i et besat område en krigsforbrydelse. Tilbageholdelsen af personer uden for det besatte område, som det er tilfældet med palæstinensiske fanger fra de besatte områder, der tilbageholdes i Israel, er også en overtrædelse af den humanitære folkeret, da det er ensbetydende med tvangsoverførsel.

”Administrative fængslinger er et af nøgleredskaberne, hvorigennem Israel gennemtvinger sit apartheidsystem over for palæstinenserne,” siger Heba Morayef, regional direktør i Amnestys afdeling for Mellemøsten og Nordafrika.

”Drabene og kidnapningerne begået af Hamas og andre bevæbnede grupper den 7. oktober er krigsforbrydelser og skal fordømmes som sådanne, men Israels myndigheder må ikke bruge disse angreb til at retfærdiggøre deres egne ulovlige angreb og kollektive afstraffelse af civile i den belejrede Gazastribe eller brugen af tortur, tilfældige tilbageholdelser og administrative fængslinger og andre krænkelser af palæstinensernes rettigheder,” siger hun.

Amnesty opfordrer de israelske myndigheder til øjeblikkeligt at ophæve de umenneskelige nødforanstaltninger, der er pålagt palæstinensiske fanger, og give dem øjeblikkelig adgang til deres advokater og familier.

”Alle palæstinensere, der tilbageholdes vilkårligt, skal løslades. Vi opfordrer Israel til at tillade Den Internationale Røde Kors Komité at foretage hastebesøg i fængsler og tilbageholdelsesfaciliteter og overvåge forholdene for palæstinensiske fanger,” siger Heba Morayef.