Meriam Ibrahim er endelig i sikkerhed

Den dødsdømte sudanesiske kvinde Meriam Yehya Ibrahim har nu endeligt forladt Sudan og er i sikkerhed i Italien. Amnesty sender en stor tak til de over én million mennesker, der aktionerede for hendes frihed.

Meriam blev i maj 2014 ved retten i Khartoum i Sudan dømt til døden for religiøst ”frafald” og til piskning for ”utroskab”, fordi hun ifølge anklagerne er gift med en kristen mand. Meriams mand, Daniel Wani, er desuden amerikansk statsborger.

Meriam var gravid i 8. måned, da hun blev smidt i fængsel. Hun fødte sin andet barn, mens hun stadig sad indespærret og var lænket fast i en fængselscelle.

International opstandelse

Efter det massive internationale pres blev dødsdommen over Meriam Yehya Ibrahim ophævet af en appeldomstol i juni måned. Domstolen frikendte hende for alle anklager og Meriam blev herefter løsladt.

Meriam blev genforenet med sin mand udenfor fængslet, men i forsøget på at flyve ud af landet, blev familien tilbageholdt i Khartoum lufthavn. De blev anklaget for dokumentforfalskning, men efter et stykke tid, blev de alligevel løsladt mod kaution.  

De modtog herefter beskyttelse og assistance fra den amerikanske ambassade. Den 23. juli fik familien endelig lov til at forlade landet.

Absurde anklager

Siden Meriams anholdelse har mere end én million Amnesty-støtter fra hele verden krævet hendes omgående løsladelse og fulde frifindelse for anklagerne imod hende.  

”Meriam skulle aldrig have været anklaget. Hun blev dømt til døden, da hun var gravid i ottende måned for noget, som ikke burde være en forbrydelse,” siger Sarah Jackson, Amnestys vicedirektør for regionen. 

Arbejdet fortsætter

Amnesty fortsætter arbejdet med at få de sudanesiske myndigheder til at afskaffe lovene om religiøst frafald og utroskab, så ingen andre skal udsættes for det samme, som Meriam har været udsat for. 

Derudover vil Amnesty kæmpe for, at de sudanesiske myndigheder både afskaffer piskning som straffemetode og stopper brugen af dødsstraf.