Mindst 23 børn dræbt af Irans sikkerhedsstyrker

Fotos af børn dræbt af sikkerhedsstyrkerne i Iran i perioden 19. september til 3. oktober 2022. Foto: Privat/Amnesty.

Siden protesterne brød ud i kølvandet på Mahsa Zhina Aminis død, er mindst 23 børn blevet skudt og dræbt af iranske sikkerhedsstyrker. Nu lægger Amnesty detaljerne omkring drabene ud.

20 drenge mellem 11 og 17 år. Tre piger, to på 16 og en på 17.

Sådan lyder den ulykkelige status efter en måned med protester mod det iranske styre, protester der har bredt sig til byer over hele landet.

De fleste af drengene blev dræbt af sikkerhedsstyrker, der ulovligt affyrede skarp ammunition mod dem. To drenge døde efter at være blevet skudt med projektiler på klos hold, mens tre piger og en dreng døde efter at være blevet tæsket af sikkerhedsstyrkerne.

Amnesty har registreret, at børn udgør 16 procent af det samlede antal dræbte demonstranter og forbipasserende. Organisationen har i perioden 19. september til 3. oktober registreret navne og informationer på 144 mænd, kvinder og børn dræbt af Irans sikkerhedsstyrker. Det tal omfatter dog kun dem, hvis navne Amnesty indtil videre har været i stand til at identificere. Dødstallet er sandsynligvis højere og Amnesty fortsætter med at registrere dem.

“De iranske myndigheder har gentagne gange ignoreret alle opfordringer til at indstille den ulovlige magtanvendelse, og retsforfølge dem, der er ansvarlige for ulovlige drab, tvungne forsvindinger, tortur og anden mishandling af demonstranter og andre. Prisen for denne systematiske straffrihed betales med menneskeliv, også børns. Medlemsstater i FN’s Menneskerettighedsråd, bør hurtigst muligt holde en særlig session og vedtage en resolution om at etablere en international uafhængig undersøgelse af Iran,” siger Heba Morayef, Amnesty Internationals regionale direktør for Mellemøsten og Nordafrika.

Læs mere om Amnestys dokumentation