Ny rapport: Russiske styrker henretter civile og bomber boligblokke

Russiske styrker skal retsforfølges for krigsforbrydelser i Kyiv Oblast, siger Amnesty efter ny dokumentation af ulovlige angreb mod boligblokke og henrettelser af civile.

Advarsel mod barske beskrivelser !

“Det er afgørende, at alle de ansvarlige, hele vejen op i kommandokæden, bliver retsforfulgt”.

Sådan siger Amnesty Internationals generalsekretær Agnès Callamard efter offentliggørelsen af ny omfattende dokumentation på krigsforbrydelser begået af de russiske styrker i Ukraine.

“Det mønster af forbrydelser, som vi har dokumenteret, inkluderer både ulovlige angreb og forsætlige drab på civile”, siger Callamard.

Hun har netop besøgt den nordvestlige Kyiv-region og talt med overlevende og familier til ofrene. I en ny briefing dokumenterer Amnesty efter omfattende undersøgelser ulovlige luftangreb på byen Borodyanka og henrettelser af civile i byerne Butja, Andriivka, Zdvyzhivka og Vorzel.

”Vi har mødt familier, hvis kære blev dræbt i forfærdelige angreb, og hvis liv har ændret sig for altid på grund af den russiske invasion. Vi støtter familiernes krav om retfærdighed og opfordrer de ukrainske myndigheder, Den Internationale Straffedomstol og andre til at sikre, at beviser bevares, så de kan bruges til at retsforfølge de ansvarlige for krigsforbrydelser”, fortæller Amnestys internationale generalsekretær.

@Amnesty International
Amnestys internationale generalsekretær Agnès Callamard mødes med familier i den ukrainske by Borodyanka, som har mistet familiemedlemmer, der blev dræbt i ulovlige russiske angreb på boligblokke.

Et boligkvarter blev udslettet

Den 1. 2. marts ramte en række russiske luftangreb otte boligblokke i byen Borodyanka, cirka 60 kilometer nordvest for Kyiv. Mere end 600 familier boede i blokkene.

De fleste af ofrene blev dræbt i bygningernes kældre, hvor de havde søgt beskyttelse.

Om morgenen den 2. marts dræbte et enkelt angreb mindst 23 mennesker i bygning 359 på Tsentralna Street. Ofrene omfattede fem af Vadim Zahrebelnys slægtninge: hans mor Lydia, hans bror Volodymyr og hustru Yulia og hendes forældre Lubov og Leonid Hurbanov.

“Vi [Vadim og hans søn] forlod bygning 359 lige efter kl. 7 om morgenen. Men min mor og min bror og hans kone og hendes forældre insisterede på at blive i kælderen, fordi de var bange for at blive skudt af russiske soldater, hvis de gik ud på gaden. Cirka 20 minutter efter vi var gået, blev bygning 359 bombet, og de blev alle dræbt sammen med andre naboer”, fortæller Vadim Zahrebelny.

Vasyl Yaroshenko var tæt på en af bygningerne, da den blev ramt.

“Jeg forlod min lejlighed for at arbejde i garagen. Min kone var ved at tage et par ældre naboer med ned i kælderen. Da jeg nåede garagen, cirka 150 meter fra bygningen, var der en kæmpe eksplosion. Jeg dukkede mig bag garagen. Da jeg kiggede op igen, så jeg et stort hul i bygningen. Hele den midterste del af bygningen var styrtet sammen – præcis dér, hvor beboerne havde søgt beskyttelse i kælderen. Min kone Halina var blandt de dræbte. Jeg ser hende stadigvæk for mig stående ved døren til vores lejlighed, det hjem, hvor vi boede i 40 år.”

@Eduardo Quiros Riesgo
Dimytro Sadofiev leder efter sine ejendele, efter at hans boligblok i bygning 353 blev ramt af et ulovligt rusisk angreb i Borodyanka, Ukraine, den 2 maj, 2022. Foto: Eduardo Quiros Riesgo

Den 1. marts var en række luftangreb rettet mod seks andre bygninger i nærheden. Mindst syv mennesker blev dræbt i bygning 371 på Tsentralna Street, inklusiv Vitali Smishchuk, en 39-årig kirurg, hans kone Tetiana og deres fire-årige datter Yeva .

Vitalis mor Ludmilla talte efterfølgende med Amnestys researchere:

“Efterhånden som situationen forværredes, blev det for farligt at flytte fra en del af byen til en anden. Der var kampvogne på gaderne… Folk var bange for at være udenfor. Jeg talte med min søn og bad ham om at flygte, men han var bekymret for at gå udenfor. De søgte beskyttelse i kælderen for en sikkerheds skyld – men bomben ødelagde den midterste del af bygningen, hvor kælderen var.”

Ingen faste ukrainske militære mål har været placeret ved eller omkring nogen af de bygninger, der blev ramt, selvom der til tider har været bevæbnede personer, der støtter ukrainske styrker, som angiveligt skød på passerende russiske militærkøretøjer fra eller i nærheden af nogle af disse bygninger.

I Borodyanka fandt Amnesty International ud af, at mindst 40 civile blev dræbt i uforholdsmæssige og vilkårlige angreb, som ødelagde et helt kvarter og efterlod tusindvis af mennesker hjemløse. Bevidste direkte angreb på civile mål eller uforholdsmæssige angreb udgør krigsforbrydelser.

Amnesty International har skabt en interaktiv 360-graders fremstilling af den omfattende skade forårsaget af luftangrebene i Borodyanka. Se her.

Henrettelser af civile i Butja

Byen Butja, cirka 30 kilometer nordvest for Kyiv, blev besat af russiske styrker i slutningen af februar. Fem mænd blev mellem den 4. og 19. marts dræbt i tilsyneladende udenretslige henrettelser af russiske styrker i et område omkring fem bygninger tæt på krydset mellem gaderne Yablunska og Vodoprovidna.

Yevhen Petrashenko, en 43-årig salgschef og far til to, blev skudt og dræbt i sin lejlighed på Yablunska Street den 4. marts.

Yevhens kone Tatiana fortalte Amnesty International, at hun var i deres bygnings beskyttelsesrum, mens Yevhen var blevet i deres lejlighed. Han var gået hen for at hjælpe en nabo, da russiske soldater foretog dør-til-dør-eftersøgning. Tatiana mistede kontakten med Yevhen, hvis lig blev fundet i parrets lejlighed af en nabo dagen efter.

Russiske soldater tillod Tatiana at gå op i parrets lejlighed.

“Yevhen lå død i køkkenet. Han var blevet skudt i ryggen, [nær hans] lunger og lever. Hans lig forblev i lejligheden indtil den 10. marts, hvor vi var i stand til at begrave ham i vores gård”, fortæller Tatiana.

Amnesty Internationals researchere fandt to kugler og tre patronhylstre på drabsstedet. Amnestys våben-researcher identificerede kuglerne som sortspidsede 7N12 pansergennemtrængende 9×39 mm. patroner, der kun kan affyres med specialiserede rifler, der bruges af russiske elite-enheder, der rapporteres at have været i Butja i denne periode.

En samling russiske militærpapirer fundet i Butja, som Amnesty har analyseret, giver yderligere indikationer om de involverede enheder. Papirerne inkluderede værnepligts- og træningsjournaler tilhørende en chauffør-mekaniker fra VDV’s 104. regiment, som er de russiske luftbårne styrker. Nogle VDV-enheder er især udstyret med specialiserede rifler, der affyrer den panserbrydende 9×39 mm. patroner.

Civile på flugt bliver skudt

Den 22. eller 23. marts, blev Leonid Bodnarchuk, en 44-årig bygningsarbejder, der boede i samme bygning som Yevhen Petrashenko, også dræbt. Beboere, der søgte beskyttelse i kælderen, fortalte Amnesty International, at russiske soldater skød Leonid, mens han gik op ad trappen, og derefter kastede soldaterne en granat ind i trappeopgangen.

Beboerne fandt senere Leonid Bodnarchus lemlæstede lig sammensunket i en blodpøl på trappen.

Amnesty Internationals researchere fandt store blodpletter over adskillige trin på trappen, der fører til kælderen, samt brændemærker og et mønster af skader på væggen, der stemmer overens med en granateksplosion.

I nabobyer og landsbyer indsamlede Amnesty International yderligere beviser og vidnesbyrd om ulovlige drab, herunder tilsyneladende udenretslige henrettelser: nogle ofre havde deres hænder bundet bag ryggen, mens andre viste tegn på tortur.

I landsbyen Novyi Korohod , blev Viktor Klokun , en 46-årig bygningsarbejder, dræbt. Olena Sakhno, hans partner, fortalte Amnesty International, at nogle landsbyboere bragte hende Viktors lig den 6. marts.

“Hans hænder var bundet bag ryggen med et stykke hvidt plastik, og han var blevet skudt i hovedet,” fortæller Olena Sakhno.

Oleksii Sychevkys kone Olha, 32, og far Olexandr, 62, blev dræbt, da den bilkonvoj, de rejste i, blev beskudt af, hvad de mente var russiske styrker.

“Der var kun civile på flugt i konvojen. Næsten alle bilerne havde børn med. Da vores bil lige havde nået en række træer, hørte jeg skud – først enkelte skud, så en lang række skud efter hinanden,” fortæller Oleksii til Amnesty.

“Skuddene ramte den første bil i konvojen, og den stoppede. Vi var nummer to bil i konvojen og måtte også stoppe. Så blev vi ramt. Mindst seks eller syv skud ramte vores bil. Min far blev dræbt øjeblikkeligt af en kugle i hovedet. Min kone blev ramt af metalsplinter, og mit barn [søn] blev også ramt.”

I Butja og flere andre byer og landsbyer beliggende nordvest for Kyiv, har Amnesty dokumenteret 22 tilfælde af ulovlige drab udført af russiske styrker, hvoraf de fleste tilsyneladende var udenretslige henrettelser.

Forfølger retfærdighed for krigsforbrydelser

Udenretslige henrettelser begået i internationale væbnede konflikter udgør forsætlige drab, som er krigsforbrydelser. Vilkårlige og uforholdsmæssige angreb udført med kriminel hensigt er også krigsforbrydelser.

Alle, som er ansvarlige for krigsforbrydelser, bør holdes strafferetligt ansvarlige for deres handlinger. Under doktrinen om kommandoansvar har hierarkiske overordnede – herunder befalingsmænd og civile ledere, såsom ministre og statsoverhoveder – som vidste eller havde grund til at vide om krigsforbrydelser begået af deres styrker, men ikke forsøgte at stoppe dem eller straffe de ansvarlige, bør også holdes strafferetligt ansvarlig.

Enhver proces for retfærdighed bør være så omfattende som muligt og sikre, at alle gerningsmænd til krigsforbrydelser, forbrydelser mod menneskeheden, folkedrab og aggressionsforbrydelsen i Ukraine stilles for retten og får en retfærdig rettergang, uden anvendelse af dødsstraf.

Derudover skal ofrenes rettigheder stå centralt i efterforskning og retsforfølgelse af internationale forbrydelser.

KORT OM RAPPORTEN

Amnestys nye rapport ‘He’s Not Coming Back’: War Crimes in Northwest Areas of Kyiv Oblast, er baseret på interviews og omfattende gennemgang af bevismateriale.

Amnesty har dokumenteret ulovlige luftangreb på byen Borodyanka og henrettelser af civile i andre byer og landsbyer, herunder Butja, Andriivka , Zdvyzhivka og Vorzel .

I løbet af 12 dages undersøgelser interviewede Amnesty Internationals researchere indbyggere i Butja, Borodyanka , Novyi Korohod , Andriivka , Zdvyzhivka , Vorzel , Makariv og Dmytrivka , og besøgte flere områder, hvor der er begået talrige drab.

I alt er 45 personer blevet interviewet, som overværede eller havde førstehåndsviden om ulovlige drab på deres slægtninge og naboer begået af russiske soldater.

Yderligere 39 personer er blevet interviewet, som overværede eller havde førstehåndskendskab til luftangrebene, som var rettet mod otte boligblokke i byen Borodyanka.

DOWNLOAD RAPPORTEN HER

LÆS MERE OM AMNESTYS ARBEJDE I UKRAINE