Pakistans højesteret fastholder Asia Bibis frifindelse

Den kristne pakistanske kvinde, Asia Bibi, blev i 2010 dødsdømt for blasfemi. Nu har Pakistans højesteret for anden gang underkendt dommen og fastslået, at Bibi skal frifindes.

”Nu skal Asia Bibi endelig have sin frihed. Efter ni år bag tremmer for en forbrydelse, hun ikke begik, er det svært at se denne længe ventede kendelse som retfærdighed. Men Bibi bør nu være fri til at blive genforenet med sin familie og til at søge sikkerhed i et andet land”, siger Rimmel Mohydin, Amnestys kampagnemedarbejder i Sydøstasien.

”Myndighederne må også modstå og efterforske ethvert forsøg på at intimidere højesteretten. De har en pligt til at beskytte imod trusler om vold mod religiøse minoriteter og sikre, at dommere og andre myndighedspersoner ikke bliver truet på deres liv”, siger Rimmel Mohydin, Amnestys kampagnemedarbejder i Sydøstasien

”Den skamfulde forsinkelse af sikringen af Bibis rettigheder forstærker behovet for, at den pakistanske regering ophæver landets blasfemi-love hurtigst muligt, ligesom andre love, der diskriminerer religiøse minoriteter og sætter deres liv i fare, skal ophæves,” siger Rimmel Mohydin, Amnestys kampagnemedarbejder i Sydøstasien

Otte år på dødsgangen

Efter otte år på dødsgangen blev pakistanske Aasia Bibi i oktober 2018 frikendt for anklager om blasfemi. Det udløste voldelige protester i dele af befolkningen, som fik regeringen til at genoptage sagen og sætte Bibi i såkaldte ”sikkerhedsarrest”.

Amnesty International krævede, at regeringen holdt fast i højesterets afgørelse og tillod Bibi og hendes familie trygt at rejse ud af landet. Mere end 45.000 danskere støttede kravet.

54-årige Aasia Bibi er mor til fem og plejede at arbejde med at plukke bær på en mark i Pakistan. I 2010 tilbød hun en anden markarbejder et glas vand. Personen nægtede at tage imod vandet, fordi det på grund af Bibis kristne tro var ”urent”. Episoden blev brugt som argument for, at hun havde fornærmet profeten Muhammed, og hun blev dømt til døden for ’blasfemi’.

Højesteretten frikendte hende fra alle anklager, da der ikke var beviser nok. Derefter brød der voldelige protester ud i Pakistan, hvor store menneskemængder blokerede gaderne og satte ild til biler. Formålet med protesterne var at forhindre Bibi i at forlade landet, og at få højesteret til at revurdere afgørelsen af hendes sag. Efter flere dages protester gav den pakistanske regering efter for den voldelige folkemængdes krav, og nægtede Bibi retten til at rejse sikkert ud af landet.