Palæstinensisk teenageaktivist bør løslades straks

Palæstinensisk teenageaktivist bør løslades straks

16-årige Ahed Tamimi risikerer op til ti års fængsel for at have givet en israelsk soldat en lussing under en demonstration. Hun er blot et af 350 palæstinensiske børn, der lige nu er buret inde af de israelske myndigheder.

Under en demonstration den 15. december i landsbyen Nabi Saleh på den besatte Vestbred gik den palæstinensiske teenageaktivist Ahed Tamimi frem mod to svært bevæbnede israelske soldater og stak den ene af dem en lussing.

Fire dage efter blev den 16-årige pige og hendes mor Nariman anholdt, efter at moren havde postet en video på nettet af episoden, der fandt sted lige foran familiens forhave. Ahed Tamimis 21-årige kusine Nour blev arresteret dagen efter, men er siden blevet løsladt mod kaution.

Amnesty kræver øjeblikkelig løsladelse
Ahed Tamimi har derimod siddet fængslet siden den 19. december, og i dag 15. januar skal teenageren for en militærdomstol, hvor hun er anklaget for grov vold og 11 andre sigtelser.

”Intet, Ahed Tamimi har gjort, kan retfærdiggøre den fortsatte tilbageholdelse af en 16-årig pige. De israelske myndigheder bør løslade hende straks. Videoen af en ubevæbnet teenagepiges angreb på to bevæbnede soldater i beskyttelsesdragt viser, at hun ikke udgjorde nogen reel trussel, og at hendes straf er åbenlyst ude af proportioner”, siger Magdalena Mughrabi, vicedirektør for Amnesty Internationals Mellemøsten og Nordafrika-kontor.

”Ahed Tamimis arrestation og militærretssag udstiller de israelske myndigheders diskriminerende behandling af palæstinensiske børn, der har modet til at gå op imod den vedvarende og ofte brutale undertrykkelse fra besættelsesstyrkerne”, siger hun.
Bassem Tammy, faderen til den 16-årige Ahed Tamimi, vinker til sin datter under høringen ved den israelske miltære domstol i landsbyen Batunia på Vestbredden den 15. januar 2017.Minister vil have fængsel på livstid
Den palæstinensiske teenager blev arresteret ved en demonstration i kølvandet på den amerikanske præsident Trumps beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad. Samme dag blev Ahed Tamimis 15-årige fætter, Mohammad Tamimi, skudt på klos hold i hovedet med en gummikugle af en israelsk soldat. Hans familie har fortalt Amnesty International, at han bagefter måtte igennem en operation, hvor dele af hans venstre hjerneskal blev fjernet.

Videoen af Ahed Tamimis angreb mod de israelske soldater viser, at de sagtens kunne undvige hendes lussinger og spark. Ikke desto mindre har optagelsen gjort mange israelere vrede, og til den israelske hærs radio sagde undervisningsminister Naftali Bennett, at de tre kvinder ”burde ende deres liv i fængsel”. 

Ahed Tamimi står nu over for 12 anklager, der inkluderer tilskyndelse til vold på sociale medier, og lovovertrædelser i forbindelse med fem andre sammenstød med israelske soldater, som hun beskyldes for at have deltaget i de sidste to år.

350 børn fængslet af Israel
Ifølge Børnekonventionen, som Israel har underskrevet og ratificeret, må anholdelse, tilbageholdelse eller fængsling af børn kun bruges som en nødløsning og i så kort tid som overhovedet muligt. 

”Israel blæser skamløst på dets forpligtelser under international ret om at beskytte børn mod overdrevent hård straf. Set i lyset af den ubønhørlige undertrykkelse vil det være en skruppelløs parodi på retfærdighed, hvis Ahed Tamimis trodshandling ender med at koste hende en lang fængselsstraf efter en retssag ved en militærdomstol, som ikke lever op til basale krav til en fair rettergang”, siger Magdalena Mughrabi. 

Den israelske hær retsforfølger hvert år hundredvis af palæstinensiske børn ved militærdomstole for mindreårige. Ofte sker det efter natlige arrestationer, hvor de systematisk udsætter dem for mishandling, der inkluderer bind for øjnene, trusler, voldsomme afhøringer uden tilstedeværelse af deres familie eller en advokat, isolationsfængsel og fysisk vold. 

Ifølge lokale menneskerettighedsorganisationer er der lige nu omkring frihedsberøvede 350 palæstinensiske børn i israelske fængsler og lejre.  

Voldsomme forhør 
Ahed Tamimis advokat siger, at den 16-årige aktivist er blevet udsat for adskillige lange og aggressive forhør – nogle gange om natten. Her er hendes familie også blevet truet. Ifølge familien har Ahed desuden været igennem adskillige udmattende transporter fra fængslet til retssalen sammen med andre børnefanger – uden mulighed for at komme på toilettet. 

I denne uge fik Ahed Tamimis far udrejseforbud. De israelske myndigheder har også truet 20 medlemmer af Tamimi-familien med, at de får forbud mod at bo i Nabi Saleh.

I den lille landsby nordvest for Ramallah har der siden 2009 været demonstrationer hver fredag mod den israelske besættelse. Tre indbyggere fra Nabi Saleh er på de otte år blevet dræbt af israelske soldater, der rutinemæssigt bruger overdreven magt over for demonstranter og tilskuere. Soldaterne har i flere tilfælde ødelagt privat ejendom med fuldt overlæg, og hundredvis af palæstinensere er blevet såret af projektiler, gummikugler og tåregas. 

Opdatering 18. januar 2017:

Ved endnu et retsmøde den 17. januar valgte dommeren at forlænge fængslingen af Ahed Tamimi, indtil hendes sag er endeligt afgjort. En helt forkert beslutning, mener Amnesty.

”Den fortsatte fængsling af Ahed Tamimi er uhørt overdreven for så relativ en lille forbrydelse og helt upassende for et barn. Vi opfordrer Israel til at løslade hende straks”, siger Magdalena Mughrabi, vicedirektør for Amnesty Internationals Mellemøsten og Nordafrika-kontor.