Polske aktivister frikendt!

Tre kvindelige polske menneskerettighedsaktivister, som Amnesty International har kæmpet for, er ved en domstol i Polen blevet frikendt i anklagen om at have ”fornærmet religiøse overbevisninger”.

Den 2. marts 2021 blev de tre polske aktivister, Elzbieta, Anna og Joanna, frikendt i anklagen imod dem for – ifølge den polske straffelovs artikel 196 – at have fornærmet religiøse overbevisninger. Indtil frifindelsen risikerede de op til to års fængsel for at have omdelt plakater, hvor Jomfru Maria var afbilledet med en glorie i regnbuens farver – symbolet på LGBTI-bevægelsen.   

185.000 mennesker skrev sammen med Amnesty under på kravet om at droppe anklagerne imod kvinderne, som officielt havde været anklaget siden juli 2020.

”Disse tre kvinder er blevet retsforfulgt alene for deres fredelige aktivisme og med anklager, der aldrig skulle have været rejst. De har risikeret to år i fængsel, fordi de har arbejdet for LGBTI-rettigheder i et klima af had og diskrimination i Polen”, siger Catrinel Motoc, seniorkampagnemedarbejder for Amnestys regionale europæiske kontor.

Lige siden myndighederne først åbnede en sag imod kvinderne, har Amnesty støttet deres ret til fredeligt at bruge deres ytringsfrihed.

Amnesty kalder sagen imod de tre aktivister for karakteristisk for den bredere chikane og intimidering af menneskerettighedsaktivister i Polen.

”Frifindelsen af disse modige aktivister viser, at anklagen fremfor alt har været et forsøg fra myndighedernes side på at skræmme dem. Vi opfordrer Polen til at lade være med at bruge retsvæsenet til at chikanere menneskerettighedsforkæmpere alene for deres aktivisme”, siger Catrinel Motoc.

I protest over sagen imod de tre polske kvinder samlede Amnesty mere end 185.000 underskrifter ind fra hele verden. 32.148 af dem kom fra danskere, der skrev under for den polske aktivist, Elżbieta Podleśna.

Red liv med mobilen

Støt Amnestys aktioner via sms og EMAIL

Tilmeld dig Amnestys aktionsnetværk Lifeline, så modtager du 2-3 aktioner om måneden via sms og e-mail.

VÆR MED