Rusland: Aleksei Navalny risikerer op mod 15 år bag tremmer i ny uretfærdig retssag

Som respons på nyheden om, at den fængslede politiske oppositionsleder, Aleksei Navalny, den 15. februar står over for en ny straffesag i fængsel anklaget for underslæb og foragt for retten, udtaler Marie Struthers, Amnesty Internationals Direktør for Østeuropa and Central Asien:

”Tilsyneladende er de russiske myndigheder ikke tilfredse med de fængselsdomme, som allerede har ramt Aleksei Navalny. Derfor retsforfølger de ham nu igen bag fængslets pigtrådsmure, i hvad de kynisk har beskrevet som, et ”åbent retsmøde”. Denne skinretssag, hvor fængselsvagter deltager i stedet for medier, bryder med international lov og fratager Navalny sin ret til en fair rettergang.”

“Aleksei Navalny blev tilbageholdt under politisk motiverede anklager, og han skulle aldrig have været fængslet i første omgang. Nu, hvor hans nye retssag begynder, er det tydeligt, at de russiske myndigheder har i sinde at sikre, at Navalny ikke kommer ud af fængsel i den nærmeste fremtid. En retssag bag lukkede døre og uden offentlig adgang gør kun, at vi bliver mere mistænksomme overfor nye menneskerettighedskrænkelser, som de russiske myndigheder prøver at skjule. Russiske myndigheder skal sikre Navalnys ret til en retfærdig rettergang ved at gøre retssagen tilgængelig for offentligheden og sikre, at den afholdes i overensstemmelse med national og international lov.”

Baggrund

Høringen vil finde sted i straffekoloni Ik-2 i Pokrov, der ligger cirka 100 km øst fra Moskva. Retten begrundede ikke, hvorfor retssagen skulle afholdes i et fængsel og undlod også at fortælle, hvordan vidner, journalister eller Navalnys juridiske forsvarere kan få adgang til det de tungt bevogtede faciliteter.

Navalny afsoner i øjeblikket en dom på to et halvt års fængsel for falske, politisk-motiverede anklager, som Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har beskrevet som ”arbitrære og tydeligt urimelige”. Hvis Navalny kendes skyldig under de nye anklager, risikerer han op til 15 år i fængsel.