Ruslands bomber ramte civile i kø efter brød

Der meldes om 47 dræbte, da russiske styrker den 3. marts 2022 ramte et beboelsesområde i den nordlige ukrainske by, Chernihiv. (Foto: Dimitar DILKOFF /AFP via Getty Images)

Et luftangreb, der dræbte omkring 47 civile i den ukrainske by Chernihiv, kan udgøre en krigsforbrydelse. Amnesty International har talt med vidner og overlevende og har analyseret angrebet.

Torsdag den 3. marts kl. 12.15 blev en lille plads i byen Chernihiv ramt af flere russiske bomber, der kostede adskillige civile livet og smadrede bygninger i nærheden.

Ved hjælp af interviews og analyser af videooptagelser har Amnesty Internationals kriseberedskabsteam konkluderet, at angrebet med al sandsynlighed var et russisk luftangreb, hvor mindst otte upræcise luftbomber – også kendt som ‘dumme bomber’ – blev brugt.

”Det her chokerende angreb er det dødeligste, som befolkningen i Ukraine har været udsat for indtil videre. Anklageren for Den Internationale Straffedomstol bør efterforske luftangrebet som en krigsforbrydelse. De ansvarlige skal stilles for retten, og ofrene og deres familier skal have fuld erstatning”, siger Joanne Mariner, der er direktør for Amnesty Internationals kriseberedskab.

Fra ukrainsk side melder man om 47 dræbte (38 mænd og ni kvinder). Videooptagelser, som Amnesty har gennemgået, viser, hvordan otte bomber bliver kastet tæt efter hinanden over byen.

I flere sekunder var det, som om tiden stod stille. Så slæbte jeg mine børn ud fra murbrokkerne

Yulia Matvienko, mor til tre

Intet tyder på, at der var legitime militære mål ved eller tæt på angrebsstedet. Tidligere satellitbilleder viser tværtimod en kø af mennesker uden for bygningen, der blev ramt. Baseret på disse billeder og interview med vidner, mener Amnesty, at flertallet af ofrene stod i kø for at få mad, da bomberne ramte.

“De mennesker, der stod i køen, er her ikke mere”

Da bomberne ramte, befandt Alina, der er 21 år og studerende, sig derhjemme med sin familie på den nærliggende Ivana Bohuna-gade.

“Jeg hørte en meget, meget høj summen, og jeg mærkede, at vores bygning rystede. Det var, som om vores lejlighed blev pustet op… Og så efter to sekunder hørte jeg vinduerne blive sprængt ud til gården. Vores bygning rystede meget; Jeg troede ikke, at der ville være nogen vægge tilbage”, fortæller hun til Amnesty.

“Jeg kaldte på min bedstemor og fik hende med ud i gangen, hvor vi lagde os på gulvet, og det er sandsynligvis det, der reddede os.”

Alinas forældre var på vej efter brød, da eksplosionen skete. Også de overlevede angrebet.

“Ved [en nærliggende] gul bygning havde der været en kø efter brød, og der var de gået hen… Jeg kan ikke huske, om det var min mor eller min far, men en af ​​dem sagde: ‘Nej, køen er for lang, lad os gå’. Og så gik de. De mennesker, der stod i køen, er her ikke mere,” fortæller Alina.

”Alt blev ødelagt”

Yulia Matvienko, der er 33 år og mor til tre, var hjemme med sine børn, også på Ivana Bohuna-gaden, da angrebet skete.

Hun blev skadet i hovedet og fortalte Amnesty International:

“Jeg var på vej ud i køkkenet, da jeg pludselig blev døv – jeg forstod ikke, hvad der skete. Alt begyndte pludselig at smuldre og falde. Børnene skreg. I flere sekunder var det, som om tiden stod stille. Så slæbte jeg mine børn ud fra murbrokkerne. Blodet flød ned over mig, og jeg trak mine børn ud.

Heldigvis var Yulia Matvienkos børn uskadte.

“Alt blev ødelagt, og døren [til deres bygning] blev slået af. Ikke et eneste vindue var tilbage, og nogle altaner blev revet totalt af. Men børnene fik ikke en skramme. Det er et mirakel … [der var] kun mit blod på dem.”

Russiske fly lastet med upræcise bomber

Amnestys undersøgelser viser, at den type bomber, der blev brugt under angrebet, er ulovlige at bruge i befolkede områder. Bomberne kaldes ’dumme bomber’, fordi de er ustyrede og derfor rammer upræcist.

Amnestys Crisis Evidence Lab har gennemgået videooptagelser efter angrebet. Her ses voldsomme skader på bygninger samt døde mennesker på gaden. Andre verificerede videoer efter angrebet viser udbredte ødelæggelser og mindst ét ​​karakteristisk bombekrater af en størrelse, der stemmer overens med de russiske bomber, der hver vejer omkring 500 kg.

En officiel video fra det russiske militær den 6. marts viser, hvordan Su-34 Fullback-fly bliver lastet med otte FAB-500 bomber, den upræcise bombetype, som er typisk for russiske angreb.

“Alle stater bør samarbejde med Den Internationale Straffedomstol, ICC, og den nye undersøgelseskommission oprettet af FN’s Menneskerettighedsråd for at sikre, at de, der står bag alvorlige krænkelser og forbrydelser som dette angreb, stilles til ansvar. Ofrene for denne konflikt skal have retfærdighed,” siger Joanne Mariner.