Russisk journalist delte opslag om bombeangreb. Nu skal hun afsone 6 års fængsel

Ny russisk lov gør, at man kan blive dømt for at dele opslag, som den russiske regering betragter som “bevidst falsk information”. Det skete for den russiske journalist og mor til to, Maria Ponomarenko, som nu er idømt seks års fængsel efter at have delt et opslag om angrebet på teatret i Mariupol i Ukraine.

Maria Ponomarenkos dom viser at alene, det at fortælle sandheden, at anklage Rusland for krigsforbrydelser og at forlange retfærdighed for drabene på uskyldige civile er blevet en alvorlig lovovertrædelse, som kan føre til mange års indespærring i fængsel.

Marie Struthers, Chef for Amnestys arbejde i Østeuropa

Den 15. februar 2022 blev den russiske journalist Maria Ponomarenko idømt seks års fængsel i en russisk straffekoloni. Den 44-årige journalists forbrydelse var at uploade ucensurerede og tydelige billeder i en telegram-gruppe ved navn “Tsenzury net” (Ingen Censur). I gruppen havde hun skrevet om angrebet på teatret i Mariupol, Ukraine, i marts 2022, som kostede flere hundrede civile livet. 

“Maria Ponomarenkos dom viser at alene, det at fortælle sandheden, at anklage Rusland for krigsforbrydelser og at forlange retfærdighed for drabene på uskyldige civile er blevet en alvorlig lovovertrædelse, som kan føre til mange års indespærring i fængsel. Hendes dom er blot endnu et rutinemæssigt eksempel på den uretfærdighed og kynisme, som udstråler fra Ruslands domstole. Myndighederne i Rusland formår lige nu at indespærre dem, der er uenige med systemet, og på den måde at skræmme andre civile i Rusland til at forholde sig passivt og lukke øjnene, så de ikke ender flere år bag tremmer,.” siger Marie Struthers, der er chef for Amnestys arbejde i Østeuropa og det centrale Asien.

Maria Ponomarenko mødte op i retten iklædt en trøje, hvorpå der var et print af davidsstjernen og med teksten: modstands aktivist, frihedskæmper og fredselsker. Hun erklærede, at hun ikke betragter sig selv som kriminel. 

“Jeg har ret til at sige ordet -’krig’-, men jeg bliver dømt med en lov om militær censur” sagde hun. Hun refererer direkte til det nye russiske forbud imod at henvise til den russiske invasion af Ukraine som en ‘krig’. Maria blev dømt skyldig i at have udbredt “-bevidst falsk information”- på internettet. Et nyt forbud der blev introduceret i den russiske straffelov i marts 2022. 

Anklagemyndigheden prøvede i retssalen at lægge yderligere 4 år til hendes dom, som allerede lød på seks år. Det blev afvist. Dog valgte man, at Maria, udover de seks års fængsel, skulle forbydes i at arbejde som journalist fem år efter hun har afsonet sin dom. 

Tolv af dem der døde i angrebet mod teatret i Mariupol den 15. februar blev identificeret af Amnesty International i rapporten “Children”: The attack on the Donetsk Regional Academic Drama Theatre in Mariupol, Ukraine, som blev publiceret i juni 2022.