Saudi-Arabien strammer grebet

I de sidste ni måneder har de saudiske myndigheder skruet op for forfølgelsen af systemkritikere. Samtidig forbereder regeringen ny lovgivning, der vil kriminalisere kritik af kongehuset som terrorisme, advarer Amnesty.

Den 22. november blev 16 saudi-arabiske mænd idømt fængselsdomme på mellem fem og 30 år ved en specialdomstol, som Amnesty kalder dybt uretfærdig. 
 
Ni af mændene er prominente forkæmpere for reformer i landet, og under hele retssagen var alle 16 mænd tvunget til at have bind for øjnene og være iført håndjern. Først efter de tre høringer fik deres advokat lov til at være til stede i retssagen.     
 
Myndighederne i Saudi-Arabien anklager mændene for at oprette en hemmelig organisation, forsøge at tage magten i landet, fremsætte kritik af kongen og finansiere terrorisme.
 

Farligt at kritisere ny anti-terrorlov

 
Sagen mod de reformvenlige kritikere af styret er ikke enestående, dokumenterer Amnesty i den nye rapport, ‘Saudi Arabia: Repression in the Name of Security’
 
Over de seneste ni måneder har de saudi-arabiske myndigheder øget undertrykkelsen af kritiske borgere og demonstranter med henvisning til landets sikkerhed.   
 
Samtidig forbereder regeringen en ny anti-terrorlov, der kategoriserer kritik af styret som terrorisme. Bliver den nye lov vedtaget, vil det eksempelvis være strafbar terrorisme at ”skade statens omdømme” eller ”sætte spørgsmålstegn ved kongens integritet”. 
 
 
”Fredelige demonstranter, som støtter op om politiske reformer, bliver anholdt, fordi myndighederne forsøger at kvæle de reformkrav, som har spredt sig over hele regionen”, siger Philip Luther, Amnestys direktør i Mellemøsten.  
 

Kopi af loven lækket til Amnesty

 
I juli offentliggjorde Amnesty en lækket kopi af den planlagte nye anti-terrorlov. 
 
Det fik de saudiske myndigheder til at blokere Amnestys hjemmeside, så borgere indenfor Saudi Arabien ikke have mulighed for at besøge siden. Samtidig kritiserede Amnesty den planlagte lovgivning: 
 
”Med mindre loven bliver grundlæggende ændret, vil den forværre den i forvejen dårlige retstilstand. De nye tiltag vil lovliggøre nogle af de værste overgreb, som finder sted i Saudi-Arabien”, siger Philip Luther.