Slovakiet: Afvisning af undertrykkende abortlov er en sejr for kvinders rettigheder

I dag har det slovakiske parlament nedstemt en lov, der ville gøre det obligatorisk for kvinder at få en ultralydsscanning og se på billeder af fosteret samt indhente samtykke fra faren, inden de får lov til at få en abort.

Helle Jacobsen, Amnesty Danmarks projektleder for Køn, siger:

”Dagens afstemning er en sejr for kvinders reproduktive rettigheder. Ved at afvise dette lovforslag valgte lovgivere i Slovakiet at beskytte kvinders ret til privatliv og kropslig autonomi og afvise et kæmpe tilbageskridt for ​​kvinders hårdt tilkæmpede rettigheder”.

Var loven blevet vedtaget kunne den danne præcedens for andre europæiske lande. Loven ville have undergravet kvindernes rettigheder og udsat dem for skadeligt stigma, ydmygelse og nedværdigende behandling.

”Vi vil gerne takke alle de mennesker, der i Danmark og i resten af verden, råbte højt og modsatte sig lovforslaget, der ville sætte kvinders rettigheder lysår tilbage i tiden”.

Baggrund:

Der er 150 parlamentsmedlemmer i det slovakiske parlament. Kun 59 parlamentsmedlemmer stemte for lovforslaget, hvilket ikke opfyldte kravet om simpelt flertal på 76 stemmer. 24 parlamentsmedlemmer stemte imod og 40 undlod at stemme.