Statsministeren må lægge pres på Bahrain

Amnesty beder statsminister Helle Thorning-Schmidt om at kontakte Obama og Cameron for at få den danske statsborger Abdulhadi Al-Khawaja udleveret til Danmark af humanitære årsager.

Amnesty International appellerer nu til statsminister Helle Thorning-Schmidt om at tage alle diplomatiske midler i brug i bestræbelserne på at få den danske statsborger Abdulhadi Al-Khawaja løsladt fra fængslet i Bahrain og overført til Danmark af humanitære årsager.

Global hasteaktion

Amnesty opfordrer direkte statsministeren til at tage kontakt til USA’s præsident Obama, Storbritanniens premierminister David Cameron og EU’s udenrigschef Catherine Ashton for at få nogle af Bahrains vigtigste allierede til at lægge størst muligt pres på regimet. Samtidig har Amnesty iværksat en global hasteaktion for at få løsladt Al-Khawaja.

Læs Amnestys brev til statsminister Helle Thorning-Schmidt

Abdulhadi Al-Khawaja afsoner en livstidsdom for sin rolle i de fredelige protester mod styret i 2011 og indledte for en uge siden en sultestrejke, hvor han kun indtager vand og nægter at få lægehjælp eller intravenøs behandling. Ifølge lægefaglige vurderinger er hans helbred efter den 110 dage lange sultestrejke i 2012 nu så skrøbeligt, at han er i akut livsfare. Dengang afbrød myndighederne sultestrejken ved at tvangsfodre ham.

“Vi kan ikke bare se på”

Amnesty International er dybt bekymret over Al-Khawajas situation og i et brev til statsministeren skriver generalsekretær Lars Normann Jørgensen, at ”en sultestrejke af denne karakter må frygtes at medføre en kraftig forværring af hans tilstand på kort tid”.

”Danske myndigheder har længe forsøgt at få Al-Khawaja løsladt, men situationen er nu så kritisk, at vi appellerer direkte til statsministeren om personligt at rejse sagen for at skabe fornyet internationalt pres på Bahrain. Vi kan ikke bare se på, mens en uskyldigt dømt dansk statsborger går til grunde i Bahrains fængsler”, siger generalsekretær Lars Normann Jørgensen.

Sideløbende er datteren Maryam Al-Khawaja nu blevet tilbageholdt, da hun lørdag rejste til Bahrain for at besøge sin far. Hun er angiveligt varetægtsfængslet i Isa Town Prison sigtet for majestætsfornærmelser og har fået frataget sit statsborgerskab i Bahrain.