Stor sejr for Sioux-indianerne i Standing Rock

Efter månedlange folkelige protester har de amerikanske myndigheder besluttet at indstille byggeriet af olierørledningen Dakota Access Pipeline tværs gennem Sioux-indianernes land i North Dakota.

Høje jubelbrøl, knyttede næver, sang og bøn. Det var nogle af reaktionerne fra de tusindvis af fredelige demonstranter, da myndighederne søndag besluttede at indstille byggeriet af olierørledningen Dakota Access Pipeline (DAPL) tværs gennem Sioux-indianernes hellige land og under Missouri River.

Demonstranterne har i månedsvis været samlet i protestlejren Oceti Sakowin Camp i North Dakota for at forhindre ødelæggelsen af deres land, vand og levevis. Politi og sikkerhedsstyrker har flere gang angrebet demonstranterne med tåregas, vandkanoner og gummikugler, og det fik i september Amnesty til at sende observatører til området. Amnesty har opfordret myndighederne til at indstille byggeriet af DAPL, indtil de oprindelige folk gav samtykke til at lade byggeriet fortsætte – eller omdirigere olierørledningen.

Hårdt tilkæmpet sejr

I den forgangne weekend ankom mange hundrede veteraner fra den amerikanske hær for at beskytte de overvejende oprindelige folk i protestlejren forud for skæringsdatoen mandag den 5. december, hvor myndighederne havde beordret demonstranterne væk. Men søndag meddelte The Army Corps of Engineers, at de bremser byggeriet af DAPL under Missouri River og nu undersøger alternative ruter.

”Dette er en vigtig sejr for de oprindelige folk, som har kæmpet med fredelige midler for at beskytte deres vand og deres rettigheder. Mens vi fejrer denne hårdt tilkæmpede sejr, opfordrer vi også Kongressen til at sikre, at de oprindelige folk altid bliver konsulteret i denne type sager”, siger Eric Ferrero fra Amnesty USA.

Fuld opbakning

Amnesty International opfordrer til at indføre en klar og gennemsigtig beslutningsproces for fremtidige infrastrukturprojekter, så regeringen altid skal søge de oprindelige folks opbakning og samtykke, før der gives nye tilladelser.

”Det skete ikke med Dakota Access Pipeline, og vi er glade for at se regeringens beslutning i dag. Men dette bør være begyndelsen på en forbedret proces for de projekter, der påvirker oprindelige folk. Reaktion fra Standing Rock Sioux Tribe viser, at de oprindelige folk ikke må ignoreres, når deres ressourcer bringes i fare. Verden holder øje, og det samme gør vi”, siger Eric Ferrero.