Syv unge iranere modtager hård dom for “Happy-video”

En gruppe unge iranere har modtaget en hård dom for at lave en hjemmevideo, hvor de danser til Pharrell Williams sang, ’Happy’. Dommen udstiller myndighedernes foragt for ytringsfriheden, siger Amnesty International.

Der er blevet lavet hundredvis af hjemmevideoer verden over, hvor unge mennesker danser til Pharrell Williams-sangen, ’Happy’

Det er netop sådan en video, de unge iranere har optaget på gader og hustage i Teheran. Det faktum, at kvinderne ikke bærer tørklæder i videoen er i strid med Irans lovgivning, hvor det blev obligatorisk for kvinder at bære tørklæde i 1981. De unge mennesker er dømt for at deltage i en “vulgær video” og for ”ulovlige forhold” mellem gruppemedlemmerne.

Kort efter anholdelsen blev de unge fremstillet på Irans nationale tv, hvor de tilstod deres ugerning. De unge prøvede at argumentere med, at de var blevet lokket i en fælde, og havde troet at videoen skulle bruges til en optagelsesprøve. 

Fængsel og 91 piskeslag

De syv unge blev anholdt i maj i år. Seks af dem har fået fængselsstraffe på seks måneder og en enkel har fået et år. Alle syv er også idømt 91 piskeslag. På nuværende tidspunkt er straffene suspenderet i 3 år. Deres advokat ved endnu ikke om de unge vil appellere deres domme.

”Disse domme viser en tydelig hån overfor Irans forpligtelse til at respektere ytringsfriheden. Hvis straffene i sidste ende udføres, vil disse fanger blive opfattet som samvittighedsfanger,” siger Hassiba Hadj Sahraoui, Amnestys internationale vicedirektør i Mellemøsten og Nordafrika.

Suspenderede domme bliver typisk ikke udført i sidste ende i Iran, med mindre det drejer sig om bestemte forbrydelser. Dog er der under suspenderede domme stadig en chance for fængsling. Piskeslag er i direkte strid med det absolutte forbud mod tortur og andre inhumane afstraffelsesmetoder. 

Frigivelseskampagne på Twitter

Anholdelsen har affødt masser af reaktioner på Twitter, hvor hashtagget #freehappyiranians blever brugt flittigt. Ifølge en semi-officiel twitter-konto, der tilhører Præsident Hassan Rouhani, er følgende blevet tweetet: #Happiness is our people’s right. We shouldn’t be too hard on behaviors caused by joy”.

Mange mener, at hans tweet er en reference til anholdelsen af de seks unge mennesker, hvilket kan indikere en overbærenhed fra præsidentens side.