Terrorlov kaster skygge over Folkemødet

Amnesty kræver forklaring på, at gæsterne på Folkemødet på Bornholm skal afgive personoplysninger i form af NemID eller mobilnummer, hvis de vil have adgang til trådløst netværk. Det sker med henvisning til terrorloven og logningsbestemmelserne.

Dagen før Folkemødet på Bornholm åbner, advarer Amnesty International de forventede 60.000 deltagere om, at de bliver registreret, hvis de bruger det trådløse netværk, som Bornholms Regionskommune stiller til rådighed under den fire dage lange politiske festival.

Med henvisning til terrorlovgivningen og logningsbestemmelserne stiller arrangørerne således krav om, at gæsterne via en portal skal afgive personoplysninger om blandt andet NemID og mobilnummer, før de får adgang til det trådløse net. Samtidig har Folkemødet forbudt, at andre opretter private trådløse netværk.

Skylder en forklaring

”Arrangørerne går for vidt i registrering og overvågning, når de kræver NemID eller mobilnumre af gæsterne på Folkemødet. De skylder en god forklaring på, hvorfor gæsterne skal registreres – i særdeleshed når der er tale om et politisk møde – og hvorfor terrorloven pludselig er bragt i spil i modsætning til de tidligere år”, siger Trine Christensen, vicegeneralsekretær i Amnesty.

Ved lignende arrangementer er det normalt at lave et fælles gæstelogin, ligesom man gør det på mange hoteller og i virksomheder. Men NemID er koblet direkte til dit CPR-nummer, og firmaet Netic, der sponsorerer Folkemødet med sin Hotspot Solution, reklamerer med, at de kan styre, hvem der har adgang til netværket, og at de kan stå for logning i henhold til terrorlovgivningen.

Det sker selv om EU-domstolen i april slog fast, at et EU-direktiv om logning er i strid med EU’s charter, fordi det krænker den grundlæggende ret til respekt for privatliv og beskyttelse af personoplysninger.

”Det er paradoksalt, at vi i Danmark fortsætter som om intet var hændt, og at Folkemødet endda opruster logningen af datatrafikken, når EU-domstolen netop er kommet med en så klar afgørelse. Det er myndighedernes pligt at sikre borgerne mod vilkårlig overvågning. Det her er et skridt i den modsatte retning”, siger Trine Christensen.

Kritik af ny lov om Cybersikkerhed

Amnesty håber, at Folkemødet fjerner kravet om NemID eller mobiltelefonnumre for at bruge netværket. Ellers anbefaler Amnesty gæsterne at droppe WiFi på Folkemødet og i stedet anvende mobilnetværket eller alternativt at bruge TOR-browseren, som gør dig anonym på nettet.

Folkemødet åbner dagen efter, at Folketinget ventes at vedtage loven om Center for Cybersikkerhed, der overdrager ansvaret for alle danskeres personlige oplysninger til Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Både Amnesty International og en lang række andre organisationer og eksperter har kritiseret såvel lovteksten som etableringen af Center for Cybersikkerhed under FE, som ikke er underlagt offentlighedsloven eller forvaltningsloven.

”Hverken retsplejeloven eller persondatalovgivningen gælder for FE’s virksomhed, så det er hævet over enhver tvivl, at den demokratiske kontrol med indsamling og overvågning af følsomme informationer bliver svækket”, siger Trine Christensen.

Amnesty International deltager på årets folkemøde med budskabet ”Masseovervågning – nej tak” og inviterer til debat om både overvågning og whistleblowere.