Tidligere barnebrud risikerer hængning

Amnesty kæmper for at bremse henrettelsen af den 22-årige Zeinab Sekaanvand, der efter en uretfærdig retssag er blevet dømt skyldig i at have myrdet sin mand.Opdatering 26/10

Vi har modtaget nyt om, at Zeinab ikke er i overhængende fare for at blive henrettet. Hendes ny advokat ansøger myndighederne om, at sagen skal gå om ifølge artikel 91 i Irans Islamiske straffelov. Indtil myndighederne bevilger, at sagen kan gå om, står Zeinabs dødsdom ved magt. Vi arbejder videre for Zeinab.Zeinabs historie

Zeinab Sekaanvand var kun 17 år, da hun blev anholdt for at have myrdet sin mand, der gentagne gange havde mishandlet hende. De blev gift da Zeinab var 15.

Tæsket af betjente

Efter anholdelsen blev den iransk-kurdiske kvinde tilbageholdt på politistationen i 20 dage, og hun fortæller Amnesty, at hun her blev tæsket af mandlige betjente.

Til sidst ”tilstod” hun at have stukket sin mand ned, fordi han i månedsvis havde udsat hende for fysisk og psykisk vold og gentagne gange havde nægtet hende at søge skilsmisse.

Uretfærdig retssag

Zeinab Sekaanvand blev dømt til døden efter en retssag i strid med alle principper. 

”Dette er en stærkt foruroligende sag. Ikke kun var Zeinab Sekaanvand mindreårig da mordet blev begået, men hun er også blevet nægtet adgang til en advokat og siger at hun blev tortureret efter sin anholdelse,” siger Philip Luther, der er chef for Amnestys research- og lobbyafdeling. 

Amnesty arbejder for, at de iranske myndigheder omgående omstøder Zeinab Sekaanvands dom og giver hende en fair retssag.