Tidslinje over abortrettigheder i USA

Er du også forvirret over, hvad der er op og ned i sagen om abortrettigheder i USA? Så kan du her danne dig et overblik over sagens udvikling, og de vigtige højdepunkter fra det seneste års tid.

1973: Roe vs. Wade sikrer kvinders ret til abort i USA

I en skelsættende afgørelse fra 1973 afgjorde den amerikanske højesteret, at den amerikanske forfatning skulle beskytte retten til abort.

Afgørelsen sikrede gravides ret til at få udført en abort indtil 20. eller 24. graviditetsuge. 

Roe vs. Wade beskytter retten til abort i alle 50 stater i USA, hvilket gør adgangen til abort mere sikker og tilgængelig i hele landet.

1. september 2021: Texas forbyder abort

Texas implementerede en lov kaldet S.B. 8., som forbyder abort efter sjette uge, hvilket er inden mange overhovedet opdager, at de er gravide.

Loven giver også Texas-borgere ret til at sagsøge enhver, der hjælper en gravid, som får en abort efter sjette uge. Det kan eksempelvis være lægen, der udfører aborten, taxachaufføren, der kører personen til en sundhedsklinik eller receptionisten på klinikken. Hvis man taber en sådan retssag, kan man blive pålagt at betale 10.000 amerikanske dollars til sagsøgeren.

1. december 2021: Debatten om abortforbud i Mississippi begynder

Højesteret tager hul på debatten om, hvorvidt delstaten Mississippi skal have lov til at beholde en ny abortlov (Dobbs vs. Jackson), der forbyder abort efter 15. uge i graviditeten.

Får Mississippi medhold betyder det et opgør med Roe vs. Wade-loven fra 1973, og Mississippi kan frit genindføre sin tidligere abortlov, der, ligesom i Texas, forbyder abort efter sjette uge.

HASTER!

Kræv, at Højesteret bevarer retten til fri abort

Gravide skal have ret til at bestemme over deres egen krop.

SKRIV UNDER

3. maj 2022: Lækket dokument afslører flertal i højesteret

Et lækket dokument fra højesteret afslører, at der har været en indledende afstemning, hvor et flertal af dommerne har stemt for at afskaffe den føderale ret til abort.

Dommerne kan stadig nå at ændre holdning, indtil højesteret selv offentliggør en afgørelse, men det lækkede dokument tyder altså på, at domstolen vil annullere Roe vs. Wade-dommen.

11. maj 2022: Demokratisk lovforslag blev nedstemt

Som forventet blev det demokratiske lovforslag ’The Womens Health Protection Act’ ikke stemt igennem i det amerikanske senat.

Forslaget blev stillet for at beskytte retten til abort i USA og undgå den afgørelse, der ifølge lækket, er på vej i højesteret. Men eftersom republikanerne er i flertal i senatet, var det ventet, at forslaget ville falde.

Juni 2022: Forventes en endelig afgørelse

Højesteret vil udstede en afgørelse om Mississippis abortlov inden udgangen af ​​juni 2022. Hvis dommen fra 1973 omgøres, vil det være op til de enkelte stater at beslutte, om de vil indføre et abortforbud.

Forventningen er, at op mod 26 stater vil kriminalisere abort i større eller mindre grad. 13 republikanske stater har allerede vedtaget love, der vil gøre alle eller næsten alle aborter ulovlige, så snart Roe vs. Wade-dommen annulleres.

Hvis USA’s højesteret ugyldiggør Roe vs. Wade, vil det være et kæmpe tilbageskridt for kvinders rettigheder, og USA vil ikke længere kunne kalde sig et foregangsland for kvinders rettigheder. USA vil gå stik imod den positive udvikling, vi har set i eksempelvis Sydamerika, hvor flere lande har valgt at afkriminalisere abort.