Tjetjensk aktivist løsladt

Over 40.000 danskere har skrevet under på kravet om den tjetjenske menneskerettighedsforkæmper Oyub Titievs løsladelse. Nu er han fri.

Efter næsten halvandet år bag tremmer er den 60-årige aktivist Oyub Titiev nu endelig en fri mand.

Tusindvis af Amnesty-støtter fra hele verden har skrevet under på hans sag og krævet at de russiske myndigheder skulle løslade ham. Nu er Oyub Titiev prøveløsladt, og Amnesty arbejder på, at anklagerne mod ham frafaldes og at han får kompensation for sin indespærring.  

Fjender af staten

Som leder af den russiske menneskerettighedsorganisation Memorial, der blandt andet efterforsker krænkelser i Tjetjenien, var Oyub Titiev længe en torn i øjet på myndighederne i Rusland og Tjetjenien.

Han gav juridisk bistand, dokumenterede krænkelser af menneskerettighederne, og interviewede ofre for tortur og vold.

Tjetjeniens præsident Ramzan Kadyrov har løbende truet de ansatte i Memorial på grund af deres menneskerettighedsarbejde. Han har for eksempel udtalt, at de er ”fjender af folket og staten”.

Blot en måned inde Oyub Titiev blev anholdt, anklagede den tjetjenske parlamentsformand medarbejdere i blandt andet NGO’er for at være skyld i de internationale sanktioner, Tjetjenien er underlagt.

Falske anklager om stoffer

Den 9. januar 2018 blev Oyub Titiev stoppet i sin bil af politiet og tilbageholdt. Politiet hævdede efterfølgende, at de i bilen havde fundet en pose med 180 gram af en substans som ”lugtede af marihuana”. Oyub Titiev forklarer, at posen var blevet plantet i hans bil af politiet.

Fremgangsmåden er velkendt. Så sent som for få dage siden blev den russiske graverjournalist Ivan Golunov anklaget for at have forsøgt at smugle stoffer. Den 36-årige journalist fra Moskva har længe været på dårlig fod med de russiske myndigheder, da han er kendt for sine afsløringer af korruption.

Amnesty mener, at både Oyub Titievs og journalisten Ivan Golunovs sag er eksempler på, at de russiske myndigheder knuser al kritik med trusler og opdigtede kriminelle handlinger.