Tortur ude af kontrol i Mexico

I Mexico er antallet af tortursager steget med 600 procent de seneste 10 år. Alligevel vender myndighederne det blinde øje til mishandlingen.

64 procent af mexicanerne frygter at blive udsat for tortur, hvis de skulle blive arresteret. Og med god grund. I en ny rapport dokumenterer Amnesty, hvordan brugen af tortur er eksploderet de seneste 10 år.

Læs rapporten ‘Out of Control’

Mellem 2003 og 2013 er antallet af anmeldelser af tortur steget med 600 procent. På bare tre år modtog Mexicos Menneskerettighedskommission 7000 klager om tortur. Alligevel hersker der udbredt straffrihed og kun syv torturbødler er blevet retsforfulgt og idømt fængselsstraf.

”Myndighederne kan ikke blive ved med at vende det blinde øje til tortur. De forsøger ikke at bekæmpe brugen af tortur, og efterforskningen af klager over tortur er ofte ensidig og underspiller alvoren i mishandlingen. Alt i alt svigter regeringen menneskerettighederne,” siger Erika Guevara Rosas, der er chef i Amnestys afdeling for Syd- og Nordamerika.

Tilståelser fremkommet under tortur

Antallet af torturtilfælde begyndte at stige voldsomt, da regeringen erklærede krig mod narko i 2006.

Ángel Amilcar Colón Quevedo, en sort mand fra Honduras, blev torteret af politi og militær på grund af sin migrantstatus og sin hudfarve. Betjente tæskede ham, trak en plasticpose ned over hans hoved, rev hans tøj af og ydmygede ham. Ángel sidder stadig fængslet og venter på, at skulle for retten anklaget for forbrydelser, han tilstod under sin tortur.

Amnestys rapport indeholder mere end 20 beskrivelser af mennesker, der ligesom Angel Colon er blevet mishandlet af de mexicanske myndigheder. 

Regeringen bør anerkende omfanget af tortur

Trods forbud fortsætter det mexicanske retssystem med at bruge tilståelser fremskaffet under tortur.

Det ikke alene tilskynder den fortsatte brug af tortur, men betyder også, at retssagerne ofte bygger på falske beviser og tilståelser.

I rapporten fremlægger Amnesty en række tiltag, der bør gøres for at forebygge tortur og retsforfølge de ansvarlige. Det første skridt på vejen er, at den mexicanske regering anerkender omfanget af tortur og offentligt forpligter sig til at bekæmpe det.