Tusindvis af amerikanske børn er fængslet på livstid

Mindst 2.225 børneforbrydere i USA sidder fængslet på livstid uden mulighed for prøveløsladelse. Det fremgår af en ny fælles rapport fra Amnesty International og Human Rights Watch.

På cellerne i de amerikanske fængsler sidder mindst 2.225 børneforbrydere. Deres eneste fællestræk er, at de var under 18 år, da de begik deres forbrydelse. Mange af dem var kun 13, 14 eller 15 år.

Nu er mange af dem voksne, men på grund af livstidsdomme uden mulighed for prøveløsladelse kan de se frem til at tilbringe resten af deres liv bag tremmer.

“De føderale og statslige dommere og anklageres bånd må løsnes. Giv dem andre muligheder end at gøre domstolene til et sted, som masseproducerer domme til børn på livstid uden prøveløsladelse, og som ignorerer de store muligheder, børn har for at forandre sig,” siger generaldirektøren i Amnesty Internationals afdeling i USA, William F. Schulz.

Rapporten ‘The Rest of Their Lives: Life without Parole for Child Offenders in the United States’ er den første af sin art. Den er baseret på to års research og en analyse af ubrugte føderale og statslige data. Disse data gav mulighed for at følge tendensen i domme på livstid uden prøveløsladelse og til at analysere børneforbrydernes race, historie og forbrydelser.

“Børn, som begår alvorlige forbrydelser, skal ikke gøres straffri. Men hvis de er for unge til at stemme eller købe cigaretter, så er de også for unge til at tilbringe resten af deres liv bag tremmer,” siger forfatteren til rapporten, Alison Parker, der er researcher i Human Rights Watch.