Ukraine: Alle parter ansvarlige for krigsforbrydelser

Både prorussiske separatiststyrker og ukrainsk militær har med høj sandsynlighed begået krigsforbrydelser. Amnesty har dokumenteret bombninger af civile områder, kidnapninger, drab og tortur i Østukraine.

Amnestys researchere har interviewet civile øjenvidner, der er flygtet fra flere byer i Østukraine. De fortæller, at byerne har været under kraftige beskydninger fra ukrainske regeringsstyrker. Mange fortæller også, at prorussiske separatister har bortført, tortureret og dræbt flere af deres naboer.

Usikker våbenhvile

På trods af den eksisterende våbenhvile i landet er situationen stadig meget usikker, og Amnesty International opfordrer derfor alle parter til at overholde international lovgivning.  

”Alle parter i denne konflikt har tydeligt vist, at de er ligeglade med om uskyldige civile dør. De bliver nødt til at leve op til deres internationale forpligtelser”, udtaler Amnestys internationale generalsekretær, Salil Shetty.

Satellitbilleder viser samtidig, at Rusland er med til at eskalere krigshandlingerne ved at supplere våben, materiel og mandskab til deres støtter i Ukraine.

En international væbnet konflikt

Amnesty betragter situationen i Ukraine som en international væbnet konflikt. 

”Med de russiske køretøjer, der kører ind over grænsen til Ukraine og de militære tropper der følger med, er der ingen tvivl om, at dette nu er en international væbnet konflikt,” siger Shetty. 

Det er yderst vigtigt, at Rusland stopper strømmen af våben, som bliver ført ind i Ukraine, da de både direkte og indirekte forværrer situationen.

Kreml benægter indblanding

Satellitbilleder indsamlet af Amnesty International viser, at Rusland er ved at opbygge en base af våben og militære køretøjer i det østlige Ukraine. Våbnene er placeret så de peger i en retning, der vil ramme ukrainske militærbaser.

På trods af de klare beviser, benægter Kreml at være involveret i krigshandlinger i Ukraine. Men Amnesty International beskylder Rusland for at forværre situationen ved at levere våben og materiel til grupperne i området.

”Disse sattelitbilleder, der viser russiske tropper i området samt strømmen af russiske køretøjer, der kører ind i landet, viser tydeligt Ruslands indblanding i konflikten,” siger Salil Shetty, International generalsekretær i Amnesty International.

Skyldige skal straffes

Amnesty International opfordrer den ukrainske regering til at undersøge påstandene, som direkte peger på, at international huminitær lovgivning er blevet brudt. Det er nødvendigt, at de skyldige bliver straffet for eventuelle krigsforbrydelser.

”Civile i Ukraine fortjener beskyttelse og retfærdighed. Hvis der ikke bliver foretaget en grundig undersøgelse, er der stor sandsynlighed for, at det ukrainske folk vil blive påvirket i generationer frem,” siger Salil Shetty.

(Billede: DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)