Ukraine: Overdrivelser og propaganda præger konflikten

Både det ukrainske militær og pro-russiske separatister har udført henrettelser og andre summariske drab i den igangværende konflikt. Det er dog langt fra så mange, som især russiske myndigheder og medier rapporterer.

Rapporter om massegrave

Russiske medier beskylder det ukrainske militær for at begå massive overgreb på pro-russere. De har blandt andet skrevet om opdagelsen af flere massegrave i to landsbyer i Donetsk-regionen i Ukraine. Her blev der angiveligt fundet en række torturerede kvindelig, heriblandt liget af en gravid kvinde.

Den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov har senere udtalt, at mere end 400 lig var blevet fundet, og han opfordrede til internationale undersøgelser af sagen. 

Amnestys rapport ‘Summary killing during the conflict in Eastern Ukraine’ viser dog, at påstandene om massedrab er stærkt overdrevne.

”Vi har fundet et antal af eksempler, som vi selv har dokumenteret, men også et stigende antal rapporter om summariske drab begået af pro-russiske separatister, siden konflikten tog sin begyndelse. Vi har også set en del eksempler på henrettelser af sårede pro-russere, som det ukrainske militær står bag, men det er ikke et kæmpe antal,” siger Trine Christensen, vicegeneralsekretær i Amnesty International. 

Modstridende beviser

Amnesty har altså fundet beviser på henrettelser begået af begge parter i konflikten, men det er svært at komme ind på den konkrete skala af overgreb, da mange eksempler er blevet skjult, mens andre til gengæld er blevet voldsomt overdrevet.

Vores eksperter i Østukraine mener, at der i mange tilfælde er tale om direkte propaganda.

”Den 23. september rapporterede russiske medier om massegrave med 400 lig, heriblandt mange kvinder. Det blev senere bekræftet af myndighederne. Det, vi fandt, tre dage senere, var otto-ni mandlige lig, som muligvis har været udsat for tortur og henrettelse. Det er meget alvorligt og bør undersøges, men der er langt til de oprindelige udmeldinger om massegrave med 400 lig, og jeg vil betegne det som chokerende propaganda, der udelukkende opildner konflikten,” siger Trine Christensen.

Amnesty: Behov for udvidet international undersøgelse

Trine Christensen opfordrer det internationale samfund til at komme mere på banen. Blandt andet skal FNs moniteringsmission forlænges, og eksperter med fokus på ulovlig drab og tortur skal have adgang til området, så undersøgelser kan sættes i gang.

EU skal også træde mere i karakter, og sørge for at de internationale rettigheder overholdes i konflikten.

(Billede © Amnesty International)