USA og Mexico svigter uledsagede migrantbørn

Siden præsident Biden kom til magten har cirka 50.000 uledsagede migrantbørn søgt til USA efter beskyttelse. Men trods løfter om at beskytte børnenes rettigheder er stort set alle blevet vendt på grænsen og sendt tilbage til usikkerhed, vold og trusler i deres hjemlande.

“De eneste mennesker, som vi ikke kommer til at overlade til sig selv uden hjælp på den anden side af Rio Grande (flod, der løber langs den amerikanske grænse, red.) er børnene”.

Sådan lød det fra USA’s præsident Joe Biden i marts 2021. Men i en ny rapport afslører Amnesty, at USA og Mexico rent faktisk svigter tusindvis af uledsagede børn, der har søgt mod deres grænser for at få beskyttelse.

Flertallet af børnene, der i mange tilfælde er flygtet fra deres hjemlande på grund af vold eller trusler om vold, forsøger at blive genforenet med familiemedlemmer, der opholder sig i USA. Men selvom de har krav på at få deres behov for beskyttelse vurderet, bliver langt de fleste vendt på grænsen og sendt tilbage til potentiel fare. Samme skæbne møder de mellemamerikanske migrantbørn, der søger til den mexicanske grænse for at finde sikkerhed.

Sprang over hegnet

Eduardo på 16 år flygtede fra Honduras, hvor han modtog dødstrusler fra en bande, som han havde nægtet at sælge stoffer for. Efter ankomsten til Tijuana i Mexico forsøgte han at søge om asyl for at blive genforenet med sin ældre bror i Californien, men han blev straks afvist af grænsebetjentene.

”De sagde, at de ikke gav nogen asyl. Det hele gik meget hurtigt. Der var en politibetjent, en sikkerhedsvagt, der fortalte mig, at jeg skulle gå, for ellers ville han ringe til INM (grænsepolitiet, red.), og de ville deportere mig. Jeg var her en uge, og så sprang jeg over hegnet, men jeg blev fanget. Jeg bad om asyl, men de overdrog mig bare til de mexicanske myndigheder”, fortæller Eduardo.

15-årig pige måtte sove på gaden

30 procent af alle migranter og asylansøgere, der søger beskyttelse i USA eller Mexico, er børn. Halvdelen af disse ankommer uden deres forældre eller andre voksne til at passe på dem.

I to år har Amnesty interviewet uledsagede børn fra Mellemamerika, der befinder sig på krisecentre på begge sider af grænsen.

Børnene fortæller, hvordan de drømmer om at blive genforenet med deres familie i USA, og om hvordan de rutinemæssigt er blevet nægtet at søge asyl ved grænseovergangene. Dette er i strid med både landenes lovgivning og med international menneskerettighedslovgivning. Børn har nemlig ret til at få vurderet deres beskyttelsesbehov, så de ikke risikerer at blive sendt tilbage til vold eller overgreb.

En 15-årig pige fra Honduras fortalte Amnesty, hvordan hun i april 2019 i to uger måtte sove i gaderne i Juarez for at undgå at blive opdaget af de mexicanske myndigheder. Derefter krydsede hun floden til El Paso i forsøget på at blive genforenet med sin bror i USA. Hun var flygtet på grund af dødstrusler fra en bande, der allerede har dræbt hendes fætter, men hun vidste, at hun ikke ville få lov til at anmode om asyl ved den officielle grænseovergang og at hun, hvis hun blev opdaget, sandsynligvis ville blive deporteret tilbage til de samme farer, hun havde forsøgt at undslippe.

”Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre, og der var mange mexicanske grænsebetjente på broen, der sagde at de ville returnere mig til Honduras. Så jeg måtte gå gennem vandet under broen,” fortalte hun Amnesty.

Med rapporten sender Amnesty en skarp opfordring til myndighederne i USA og Mexico om at leve op til deres forpligtelser.

”USA og Mexico må stoppe med at nægte uledsagede børn deres fundamentale ret til at søge asyl og til at blive forenet med deres familie uanset, hvor de kommer fra”, siger Erika Guevara-Rosas, der er chef for Amnestys research i Latinamerika.