USA skal lukke fængsel i Guantánamo

USA skal lukke fængslet i Guantánamo

I dag er det 19 år siden, at USA åbnede militærfængslet i Guantánamo Bay på Cuba. Amnesty dokumenterer i en ny rapport de omfattende og fortsatte krænkelser af menneskerettighederne i fængslet.

40 mennesker er fortsat tilbageholdt i USA’s berygtede militærfængsel i Guantánamo. Amnesty International opfordrer USA’s kommende præsident til at lukke fængslet omgående. 

“Det handler om mere end bare de 40 mennesker, der stadig holdes i Guantánamo. Det handler også om de forbrydelser i henhold til international lov, der er begået de sidste 19 år, og den fortsatte manglende ansvarlighed for dem. Det handler også om fremtiden, om at bevæge sig frem mod 20-årsdagen for 11. september og om at sikre, at USA vil stræbe efter reel og vedvarende retfærdighed med en forpligtelse til at være en ægte fortaler for menneskerettigheder,”siger Daphne Eviatar, direktør for menneskerettighedsprogrammet i Amnesty International USA.

Amnesty dokumenterer i den netop offentliggjorte rapport “USA: RIGHT THE WRONG, at torturofre tilbageholdes med utilstrækkelig lægehjælp på ubestemt tid og i fravær af fair rettergang. Overførelser af indsatte, der er blevet godkendt til at blive overført til andre fængsler, er gået i stå. Og dem, der er blevet clearet til løsladelse, sidder fortsat fængslet i årevis.

”Tilbageholdelserne er bundet op af flere års ulovlige handlinger fra den amerikanske regering – hemmelige overførelser af mistænkte, hemmelige forhørsledere, tvungen fodring under sultestrejke, tortur, forsvindinger og en fuldstændig mangel på en retfærdig rettergang,” siger Daphne Eviatar.

I en tale på en sikkerhedskonference i München i 2009 sagde daværende vicepræsident Joe Biden til sit publikum:
”Vi vil opretholde rettighederne for dem, vi stiller til ansvar. Og vi vil lukke tilbageholdelsescentret i Guantánamo Bay.”

Et dusin år senere får Biden nu muligheden for at leve op til sine ord som USA’s kommende præsident.

Læs rapporten her