“Use The Force!”

For nylig var jeg inviteret til Danmarks Idrætsforbunds konference for at svare på spørgsmålet om, hvorvidt sporten har et ansvar for – og overhovedet kan – bidrage til en bedre verden. Det er jeg ikke et øjeblik i tvivl om, at den kan

Af Trine Christensen, generalsekretær, Amnesty International Danmark

Lederen er bragt i medlemsbladet AMNESTY #2 2018

Jeg valgte på mødet med Danmarks Idrætsforbund  – måske lidt overraskende – at indlede med et citat fra filmen Star Wars. Her fortæller lære-mesteren Yoda den endnu tøvende helt Luke Skywalker, at han besidder kraften til at ændre verden. Han skal bare bruge den. På samme måde har sporten en enorm kraft til at skabe forbedringer for menneskerettighederne.

Når åbningskampene i VM i Rusland om få dage sparkes i gang, sker det på et bagtæppe af vilkårlige fængslinger af kritikere, ekstremt begrænset råderum for organisationer og journalister samt forfølgelse af LGBTI-personer. Alt sammen emner, du kan læse om i vores nyeste medlemsblad.

Det er klart, at vi ikke kan sikre, at alle internationale sportsstævner afholdes i lande med en ren menneskerettighedsattest. Det ville begrænse mulighederne en del. 

Så hvad stiller vi op? Som fodboldorganisationer, som sportsudøvere og som tilskuere?“Sporten har en enorm kraft til at skabe forandringer”

– Trine Christensen, generalsekretær, Amnesty International DanmarkHvis sportsorganisationer som Den Internationale Olympiske Komité (IOC) og FIFA bliver bedre til at stille krav til potentielle værtslande om, at menneskerettighederne overholdes i forberedelserne til, under og efter de sportslige udfoldelser, vil det give resultater. Selv om sportsudøverne ikke selv har megen indflydelse på udvælgelsen af værtslande, kan de gøre deres
del for at undgå at blive en del af  – i dette tilfælde – den russiske propaganda-maskine.

Det er netop derfor, jeg mødes med herrelandsholdet op til sommerens VM-slutrunde for at orientere dem om menneskerettighedskrænkelserne i Rusland.

Og vi almindelige fans? Vi skal nyde sporten, men også kræve, at den udøves på ansvarlig vis. Vi skal insistere på ikke at blive taget ved næsen, når vi præsenteres for den redigerede virkelighed, som værtslandet leverer.

Og sammen skal vi opfordre vores politikere, der er på vej til Rusland, om at mødes med russiske aktivister og organisationer, der arbejder for frihed og menneskerettigheder, og vise dem støtte og solidaritet.


Hvis vi står sammen – fodboldorganisationer, sportsudøvere og fans – kan vi sikre, at sportens positive kraft kommer til fuld udfoldelse under VM i Rusland.