Amnesty: FIFA skal leve op til sit ansvar og presse Qatar

I et brev til FIFA-præsident Gianni Infantino opfordrer Amnesty den internationale fodboldorganisation til at bruge sin indflydelse, så Qatar får ført sine reformer ud i livet og stoppet udnyttelsen af migrantarbejdere. Samtidig beder Amnesty fodboldfans over hele verden om at skrive til FIFA-præsidenten.

Forud for denne uges VM-kvalifikationskampe opfordrer Amnesty den internationale fodboldorganisation FIFA til at bruge sin indflydelse på myndighederne i Qatar for at få stoppet udnyttelsen af migrantarbejderne i landet.
I et brev til FIFA-præsident Gianni Infantino kræver Amnesty, at FIFA lever op til sit ansvar for at forhindre, afbøde og råde bod på menneskerettighedsrisici i forbindelse med slutrunden og til at lægge pres på Qatar for at få arbejdsreformerne ført ud i livet inden VM fløjtes i gang.

Qatar har gennemført en række positive reformer de seneste år, men alt for ofte er de ikke blevet ordentligt implementeret, og tusindvis af migrantarbejdere udnyttes og misbruges fortsat. For nylig fremlagde Qatars rådgivende Shura Council en række anbefalinger, der vil – hvis regeringen accepterer dem – tilbagerulle mange af de fremskridt, som reformerne har ført med sig – herunder at arbejdere frit kan skifte job og forlade landet.

FIFA har et stort ansvar

”Dette VM ville ganske simpelt ikke være muligt uden migrantarbejderne, der udgør 95 procent af Qatars arbejdsstyrke. Fra stadioner og veje til service på hoteller og sikkerhed er turneringen afhængig af det hårde arbejde fra mænd og kvinder, der er rejst tusindvis af kilometer for at kunne forsørge deres familier. Men alt for ofte finder disse arbejdere ud af, at deres ophold i Qatar er kendetegnet af udnyttelse og misbrug”, siger Steve Cockburn, der er chef for Amnestys afdeling for økonomi og social retfærdighed.

”Som arrangør af VM har FIFA et ansvar for at afbøde de menneskerettighedsrisici, der opstår på grund af turneringen. Dette inkluderer risici for arbejdere i brancher som service og transport, som er blevet voldsomt udbygget for at kunne facilitere afviklingen af slutrunden. Denne uges kvalifikationskampe er en påmindelse om, at FIFA’s vindue i forhold til at påvirke Qatar er ved at lukke i, og organisationen må handle nu for at sikre, at VM 2022 bliver en turnering, man kan være stolt af og ikke en, der er skæmmet af arbejdsudnyttelse”.

Arbejdere lider for at gøre VM mulig

Da FIFA besluttede sig for at afholde VM i Qatar, vidste organisationen – eller burde den have vidst – at der var iboende menneskerettighedsrisici forbundet med det grundet landets stærke afhængighed af migrantarbejdere og dets arbejdssystem, der er bygget op om udnyttelse. FIFA vidste – eller burde have vidst – at migrantarbejdere i alle brancher relateret til afviklingen af VM ville komme til at lide for at gøre slutrunden mulig – uanset om de var direkte tilknyttet de officielle steder eller ej.

15. marts skrev Amnesty til FIFA og opfordrede organisationen til at leve op til sine internationale menneskerettighedsforpligtelser. Ifølge FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv skal FIFA sikre sig, at menneskerettighederne bliver respekteret i organiseringen og afviklingen af VM. Det betyder blandt andet, at organisationen selv løbende skal foretage en uafhængig monitorering af VM-projekter og steder og udøve rettidig omhu (due diligence) for at identificere og forhindre alle former for menneskerettighedskrænkelser, der kan forbindes til turneringen. Derudover har FIFA et ansvar for at sikre, at alle arbejdere, der har lidt skade ved at arbejde på VM-relaterede projekter til dato, får erstatning i samarbejde med myndighederne i Qatar og andre relevante aktører.

”FIFA skal bruge sin stemme og opfordre Qatar til straks at implementere og håndhæve eksisterende reformer og forkaste forslag om at fratage arbejdere de rettigheder, de næsten lige har fået”, siger Steve Cockburn.

FIFA vidste intet om manglende løn til stadionarbejdere

Amnesty anerkender de skridt, som FIFA har taget de senere år for at leve op til sine forpligtelser – herunder ved at indføre en menneskerettighedspolitik i 2017 og en fælles FIFA VM Qatar 2022 bæredygtighedsstrategi i oktober 2019.
FIFA har lovet, at organisationen vil efterlade ”en arv af verdensklasse standarder og praksisser for arbejdere i Qatar og internationalt”, men den fortsatte udbredelse af alvorlige krænkelser viser, at der stadig er meget at gøre.

Eksempelvis fortalte FIFA i 2020 Amnesty, at ”dag-til-dag-due-diligence” af bygningsarbejdernes rettigheder blev varetaget af eksekutivkomiteen, som er det regeringsorgan, der fører tilsyn med VM i Qatar.

Denne tilgang viste sig at være dybt utilstrækkelig, da Amnesty kunne dokumentere, at bygningsarbejderne på det 5,7 milliarder kroner dyre Al Bayt Stadium havde arbejdet op til syv måneder uden løn. Eksekutivkomiteen havde været vidende om dette i næsten et år, men FIFA indrømmede, at de ikke var klar over det, hvilket viste, at FIFA burde sætte mange flere kræfter ind på uafhængig monitorering af VM-steder.

Opfordring til fodboldfans om at skrive under på brev

Adskillige Amnesty-afdelinger rundt om i verden opfordrer nu fodboldfans til at underskrive et brev, der kræver, at FIFA gør mere for at forandre forholdene for de arbejdere, der gør turneringen mulig. Amnesty-afdelinger i 27 lande skrev i november 2020 også til deres nationale fodboldforbund og opfordrede dem til at spille en aktiv rolle i at sikre migrantarbejdernes rettigheder.

Siden da er bekymringen over menneskerettighedsproblemerne i Qatar vokset hos fodboldfans i en række lande, hvor nogle efterspørger en boykot af VM.

”FIFA bør tage fodboldsamfundets bekymringer alvorligt og foretage nogle konkrete handlinger. FIFA har mulighed for at hjælpe med, at Qatar bliver et bedre sted for migrantarbejdere, men uret tikker”, siger Steve Cockburn.

”FIFA og Qatar skal lave en solid handlingsplan for at sikre, at migrantarbejdere i alle VM-relaterede brancher bliver betalt og behandlet ordentligt og ikke kontrolleres af arbejdsgivere, der udnytter dem”.

Opråb til FIFA

Skriv under

FIFA har mulighed for at hjælpe med, at Qatar bliver et bedre sted for migrantarbejdere, men uret tikker.

Skriv under nu >>