Amnesty mener: Civile skal beskyttes i Israel, Gaza og på Vestbredden

Amnesty International er forfærdet over de seneste dages eskalerende vold og det stigende antal civile dødsfald i Israel og Gaza og resten af ​​de israelsk besatte palæstinensiske områder.

Hamas’ chokerende drab på og bortførelser af tilfældige civile har vist en rystende tilsidesættelse af liv og international humanitær ret. Forsætlige angreb på civile og gidseltagning er krigsforbrydelser og kan under ingen omstændigheder retfærdiggøres.

Læs også: Væbnede palæstinensiske grupper skal stilles til ansvar for forsætlige drab på civile, gidseltagninger og ulovlige angreb

Nådesløse israelske luftangreb rammer Gaza, udsletter hele familier og ødelægger hele kvarterer. Endnu en gang har civile i Gaza ingen steder at søge sikkerhed. Israel må anerkende, at hverken retfærdighed eller sikkerhed kan opnås ved et civilt blodbad i Gaza.

I går sagde Israel, at Gaza vil blive afskåret fra al vand, mad, elektricitet og brændstof. Gazas civilbefolkning har allerede levet under en ulovlig blokade i 16 år. Disse nye foranstaltninger vil føje til deres ufattelige lidelser. Dette er kollektiv afstraffelse, som er en krigsforbrydelse.

Læs også: Israel må løfte sin ulovlige og umenneskelige blokade af Gaza

Israelske sikkerhedsstyrker og væbnede palæstinensiske grupper bør hver især gøre alt for at beskytte civile under de seneste dages voldsomme eskalering af konflikten imellem Israel og Hamas, som begyndte da Hamas om morgenen den 7. oktober 2023 affyrede raketter ind i Israel og samtidig sendte væbnede kombattanter ind i det sydlige Israel, hvor de begik summariske henrettelser. 

Siden angrebets begyndelse, er antallet af civile tabstal steget voldsomt.

I Amnesty er vi dybt alarmerede over, at antallet af dræbte civile vokser i Gaza, Israel og på den israelsk besatte Vestbred. Vi opfordrer på det kraftigste alle konfliktens parter til at respektere internationale love og gøre alt for at undgå yderligere civile tab.

Læs også: Beskyt civile – sådan arbejder Amnesty International på konflikten i Gaza, Israel og de israelsk besatte palæstinensiske områder.  

International humanitær ret pålægger alle parter i en væbnet konflikt at beskytte civile, som bliver fanget i fjendtlighederne og overgrebene. Det er en krigsforbrydelse, når man med fuldt overlæg angriber civile og udfører angreb der er helt ude af proportion, hvor der ikke skelnes mellem civile og militære mål.  

Væbnede palæstinensiske grupper fra Gaza skal afstå fra at angribe civile. De må heller ikke bruge upræcise våben, som de har gjort tidligere og meget intenst har gjort i dette seneste angreb. Disse handlinger udgør krigsforbrydelser.

Det israelske militær har overfor medier bekræftet, at civile israelere er blevet kidnappet og taget som gidsler af væbnede palæstinensiske grupper. Brug af civile gidsler er forbudt i henhold til international lov og udgør en krigsforbrydelse. Amnesty opfordrer til, at alle civile gidsler omgående løslades, og at de frigives uskadte.

Amnesty opfordrer også til omgående at adressere den tilbagevendende volds bagvedliggende årsager. Dette indbefatter at respektere international lov og stoppe Israels 16 år lange ulovlige blokade af Gaza, ligesom Israel skal afvikle det apartheid-system, som staten udøver mod alle palæstinensere.

Amnesty International i og udenfor Israel følger lige nu situationen tæt. Vores fokus er på beskyttelsen af civile, og til det formål vil vi foretage kriseresearch for at kunne dokumentere udviklingen og arbejde for, at de ansvarlige kan retsforfølges.

I takt med at Amnestys research bliver foretaget, vil vi dele vores dokumentation med offentligheden, medier, regeringer.