Væbnede palæstinensiske grupper skal stilles til ansvar for forsætlige drab på civile, gidseltagninger og ulovlige angreb

©Amir Levy via Getty Images

Hamas og andre væbnede palæstinensiske grupper har åbenlyst krænket international lov og udvist en skræmmende ligegyldighed over for menneskeliv ved at udføre grusomme og brutale forbrydelser, som inkluderer drab på civile, gidseltagninger og ulovlige raketangreb mod Israel, mener Amnesty International. Mens der hele tiden fremkommer nyt bevismateriale om rædslerne i det sydlige Israel, vil Amnesty International fortsætte sine undersøgelser for at fastlægge omfanget af forbrydelser under international lov.

Denne artikel er et led i Amnesty Internationals igangværende undersøgelser af den eskalerende vold og menneskerettighedskrænkelserne i Israel, Gaza og de besatte palæstinensiske områder. I takt med at der kommer nye beviser frem for overgreb begået i det sydlige Israel, vil Amnesty fortsætte sine undersøgelse for at afdække det fulde omfang af forbrydelser begået under international lov.

I Israel er mere end 1.200 mennesker – hovedsageligt civile, herunder børn – blevet dræbt, mens 2.400 er blevet såret, siden angrebene begyndte tidligt om morgenen den 7. oktober. I Gaza er mindst 1.200 mennesker, herunder børn, blevet dræbt i det israelske militærs gengældelsesangreb, mens mere end 5.600 er blevet såret.

Den for nyligt intensiverede blokade, som har lukket fuldstændigt for vand, elektricitet, mad og brændstoffer, forværrer den allerede katastrofale humanitære krise i Gaza. Israels blokade udgør kollektiv afstraffelse, som også er en krigsforbrydelse.

Amnesty Internationals Crisis Evidence Lab har analyseret videomateriale, der viser palæstinensiske krigere, som på første dag af angrebene bevidst skyder på civile og tager civile som gidsler. Ved en af de groveste episoder, som fandt sted på Nova Music-festivalen, blev mindst 260 civile dræbt, mens andre stadig er forsvundne.

”Massakrer på civile er en krigsforbrydelse, og der er intet, der retfærdiggør disse forkastelige angreb. Vi har verificeret forfærdelige videoer, der viser bevæbnede mænd skyde mod civile og trække mennesker væk som gidsler. En foruroligende video viser bevæbnede mænd, der som i en scene fra et mareridt trækker en kvinde gennem det centrale Gaza. Alle civile, der er blevet bortført, herunder børn, skal løslades straks. Disse forbrydelser skal efterforskes som en del af Den Internationale Straffedomstols igangværende efterforskning af forbrydelser begået af alle parter i den nuværende konflikt”, siger Agnès Callamard, generalsekretær for Amnesty International.

”Israels veldokumenterede historik i forhold til krigsforbrydelser undskylder ikke palæstinensiske væbnede gruppers rædselsvækkende handlinger eller fritager dem for at leve op til deres ansvar under international lov om at respektere fundamentale menneskelige principper og beskyttelse af civile”.

Denne efterforskning fokuserer på nogle af de krigsforbrydelser og menneskerettighedskrænkelser, som er blevet begået af Hamas og andre væbnede palæstinensiske grupper siden 7. oktober. Det er den første briefing fra Amnesty International igangværende research af den eskalerende vold og de menneskerettighedskrænkelser, som finder sted i Gaza og Israel.

”Mens israelske styrkers gengældelsesangreb igen og igen rammer Gaza, insisterer Amnesty International på at understrege, at hverken sikkerhed eller retfærdighed kan opnås gennem et civilt blodbad i Gaza og kollektiv afstraffelse”, siger Agnès Callamard.

Angrebene mod Israel begyndte med en byge af raketangreb fra Gaza, der blev fulgt op af en indtrængen i Israel af Hamas og andre væbnede palæstinensiske grupper. Tusindvis af raketter landede i adskillige områder rundt om i det centrale og sydlige Israel og nåede så langt som til Tel Aviv. Disse ulovlige angreb dræbte både israelere og palæstinensere. De ramte også palæstinensiske landsbyer i Negev/Naqab-regionen, hvor mindst seks civile blev dræbt – fem af dem børn. Disse landsbyer lever i forvejen under usikre forhold uden adgang til beskyttelsesrum.

Oveni i de forfærdelige vilkårlige drab på civile, der fandt sted adskillige steder i det sydlige Israel, er mindst 150 gidsler blevet taget med ind i Gaza, herunder nogle børn og udlændinge ifølge de israelske myndigheder.

Bortførelse af civile er forbudt ifølge international lov, og gidseltagning er en krigsforbrydelse. Alle civile, der holdes som gidsler, skal løslades betingelsesløst straks og uskadte. Alle, der holdes til fange, skal i henhold til international lov behandles humant og tilbydes medicinsk behandling.

Amnesty International har verificeret videoer, der viser, hvordan Hamas-krigere bortfører og helt bevidst dræber civile i og omkring israelske beboelsesområder nær Gaza-striben den 7. oktober. Et af eksemplerne stammer fra Be’eri-kibbutzen, hvor Amnesty har analyseret videoer med to mænd i militærudstyr, der på klos hold skyder på en bil og dræber føreren og to passagerer, inden de går ind i kibbutzen. De tre lig bliver derefter filmet, mens de bliver taget ud af en bil af to bevæbnede mænd.

Optagelser fra senere samme dag viser seks mænd i militærudstyr, der tager fire civile med bagbundne hænder med sig. De livløse kroppe af disse civile dukker op i en anden video fra det samme sted. Amnesty har verificeret videoer med lignende chokerende billeder, der er filmet i Kfar Aza-kibbutzen, Re’im-kibbutzen og langs med Road 232, hvor man ser bevæbnede mænd skyde mod biler på klos hold og mod en civil, som gemmer sig i et beskyttelsesrum.

Angrebet på Nova Music Festival

Ved angrebet den 7. oktober på Nova Music Festival – der blev afholdt nær grænsen til Gaza – blev mindst 260 mennesker dræbt. Angrebet på musikfestivalen begyndte omkring klokken syv eller halv otte om morgenen med en byge af raketangreb fra Gaza, hvorefter krigere fra bevæbnede grupper angreb festivalen. Amnesty Internationals Crisis Evidence Lab har været i stand til at verificere tid og sted for 18 videoer, der hovedsageligt er filmet af overlevende. Mindst en af videoerne ser ud til at være filmet af medlemmer af de involverede væbnede grupper.

Syv verificerede videoer viser bevæbnede mænd skyde mod civile, mens der høres konstante skud i baggrunden. Fem videoer viser mennesker, der forsøger at flygte – blandt andet gennem en nærliggende mark eller ved at gemme sig bag buske. I en video skyder en bevæbnet mand direkte på en civil, der ligger på jorden. I en anden video skyder bevæbnede mænd direkte på biler, der forsøger at køre væk fra festivalområdet. Fem videoer viser mennesker, der bliver taget som gidsler.

Amnesty International talte med en 22-årig gammel overlevende, der løb til et skovklædt område straks efter, at angrebet begyndte. Her gravede han et hul med sine hænder og begravede sig selv mellem træerne og dækkede sin krop med alt, hvad han kunne finde omkring sig. I de seks timer, han lå der, kunne han konstant høre skud. På et tidspunkt løftede han sit hoved højt nok til at kunne se, hvordan de bevæbnede mænd skød flygtende mennesker i ryggen.

”Og så fandt jeg ud af, at de smed brændstof over det hele for at brænde stedet af. Jeg kunne høre og lugte branden. I det øjeblik gik det op for mig, at jeg ikke havde noget valg – enten skulle jeg flygte og blive skudt, eller også ville jeg blive brændt op i dette gemmested. Jeg kan ikke sove om aftenen, og jeg kan ikke være alene. Hver gang jeg lukker mine øjne, husker jeg rædslerne fra stedet – lig over det hele, mennesker fanget i brændende biler, lugten af blod”, fortalte han.

Yaacov Argamani, hvis datter Noa blev taget som gidsel, fortalte Amnesty, at han begyndte at bekymre sig lørdag morgen, efter at han havde hørt sirener og ikke kunne komme i kontakt med Noa:

”Jeg følte, at noget var galt. Jeg havde en dårlig fornemmelse. Jeg kan ikke forklare det, og du ved, at når forældre føler, at noget er galt, så kan vi ikke forklare det. Så jeg forsøgte at kontakte hende, men jeg kunne ikke få fat på hende”.

Yaacov kontaktede hospitaler for at finde sin datter, men de havde ikke noget på hende. Han modtog senere et telefonopkald fra en, der fortalte, at han havde set en video, hvor Noa blev kørt ind i Gaza-striben på en motorcykel.

”Jeg kunne ikke tro det. Jeg troede først på det, da jeg senere så flere videoer, hvor jeg kunne se hende på en motorcykel og hendes kæreste i en bil ved siden af hende på vej ind i Gaza-striben. Jeg kan ikke holde op med at tænke på hende”.

Begge Uri Davids børn, Tair og Hodaya David, er begge savnede, og på et pressemøde den 9. oktober sagde han dette:

”Der er gået 48 timer, og mange familier ved ingenting. Ingenting. Jeg var i kontakt med mine døtre i går morges på telefonen. De lå på jorden… i baggrunden lød det for mig som en skydebane… skrig på arabisk over det hele. Det hørte jeg, og jeg sagde til dem, at de skulle smide sig ned på jorden og blive liggende, mens de kiggede ned eller på hinanden og holdt hinandens hænder. Træk ikke engang vejret. Hold vejret. Det var ikke let. Jeg var på telefonen med dem i 30 minutter. Indtil jeg hørte fire vejrtrækninger, tung pusten, hvorefter de ikke svarede. Jeg beder hele verden om at se dette. Vi skal have vores børn tilbage så hurtigt som muligt.”

Det internationale samfund må på banen

Amnesty International opfordrer det internationale samfund til at tage alle nødvendige skridt for at sikre, at palæstinensernes og israelernes menneskerettigheder bliver fuldstændig beskyttet, og at ofrene garanteres retfærdighed og erstatning.

Amnesty International opfordrer samtidig de israelske myndigheder og de bevæbnede palæstinensiske grupper til strengt at følge international humanitær lov: Først og fremmest ved at sikre menneskelige hensyn under krigshandlingerne, at der træffes de nødvendige foranstaltninger for at minimere skader på civile og civile objekter samt afholde sig fra ulovlige angreb og kollektiv afstraffelse af civile.

Amnesty International opfordrer alle palæstinensiske grupper til at løslade alle civile gidsler betingelsesløst og øjeblikkeligt.

Organisationen gentager samtidig sin opfordring til Israel om at stoppe sin 16 år lange og ulovlige blokade af Gaza begyndende med en øjeblikkelig suspendering af de øgede restriktioner, som er indført i den foregående uge. Israel skal stoppe de ulovlige angreb, der dræber eller sårer civile og ødelægger civile hjem og infrastruktur.

Amnesty International opfordrer derudover den israelske regering til at afholde sig fra at opfordre til vold og spændinger på den israelsk besatte Vestbred, herunder Jerusalem, og til at sikre sikkerheden for alle civile, der lever under deres kontrol.

I 2021 åbnede Den Internationale Straffedomstol en efterforskning af situationen i staten Palæstina. Dens mandat inkluderer forbrydelser under international lov begået af alle parter i den nuværende konflikt, som den lige har bekræftet, såvel som forbrydelsen mod menneskeheden i form af apartheid mod palæstinenserne. Amnesty International opfordrer Straffedomstolens anklager til at prioritere efterforskningen og til at inkludere de seneste forbrydelser begået af alle parter.

Det seneste angreb på Israel skal ses i en bredere kontekst af situationen i Israel og de besatte palæstinensiske områder. Men Amnesty International gentager i de stærkeste vendinger, at ingenting kan retfærdiggøre krigsforbrydelser.

Uretfærdighederne og krænkelserne, der er en medvirkende årsag til den nuværende vold, skal adresseres som en hastesag. Civile vil blive ved med at betale en høj pris, indtil Israel afvikler sit apartheidsystem mod palæstinensere ved blandt andet at sætte en stopper for den ulovlige blokade af Gaza.

Lovgrundlag

International humanitær lov træder i kraft i situationer med væbnet konflikt og stiller krav til alle parter i konflikten for at beskytte civile og mindske menneskelig lidelse i krig. Kampene mellem israelske styrker og Hamas og andre bevæbnede palæstinensiske grupper er styret af reglerne om krigsførelse, herunder international sædvaneret.

Forbuddet mod direkte angreb på civile, mord, gidseltagning og andre vilkårlige angreb er særlig relevant for denne briefing.

Det er et afgørende princip i international humanitær lov, at parterne i en konflikt aldrig må rette angreb mod civile og skal tage alle midler i brug for at forhindre skade på civile og ødelæggelse af civil infrastruktur.

Vilkårlige angreb, herunder angreb med våben og med midler, der ikke kan begrænses til at ramme specifikke militære mål – som de raketter, der blev affyret af bevæbnede palæstinensiske grupper fra Gaza – er forbudte.

Gidseltagning er også forbudt og dækker over, når et menneske bortføres eller tilbageholdes kombineret med truslen om at dræbe, såre eller fortsat at tilbageholde gidslet for at tvinge en tredjepart til at gøre noget eller afholde sig fra at gøre noget som en betingelse for gidslet løsladelse eller sikkerhed.

Krænkelser af de ovenstående regler er krigsforbrydelser og medfører et individuelt ansvar for dem, der har planlagt, godkendt og beordret sådanne ulovlige handlinger.