Dokumentation fra Amnesty International indgår i historisk sag om folkedrab ved Den Internationale Domstol

Sydafrika har ved FN’s øverste domstol anklaget Israel for at begå folkedrab på palæstinenserne i Gaza. I anklageskriftet henvises i flere tilfælde til den dokumentation, som researchere fra Amnesty International igennem adskillige år har indsamlet for mulige internationale forbrydelser begået af Israel mod civile palæstinensere, herunder også overgreb begået siden den. 7 oktober 2023.

Sydafrika anklager Israel for folkedrab
Haag, den 11. januar 2024: Dommerne ved Den Internationale Domstol er på plads for at høre argumentationen fra Sydafrika, der anklager Israel for at begå folkedrab på palæstinenserne i Gaza. Foto: Remko De Waal/EPA/Ritzau Scanpix

Apartheid

Sydafrika anklager Israel for at begå forbrydelsen apartheid imod palæstinenserne i Gaza. I forbindelse med dette punkt i anklageskriftet henvises til Amnesty International, der på baggrund af flere års research og analyse i 2022 konkluderede, at Israel begår apartheid imod palæstinenserne. Dette vurderer Amnesty finder sted, fordi Israel i dag håndhæver et system, der både undertrykker og udøver dominans over den palæstinensiske befolkning i alle de områder, hvor staten Israel har jurisdiktion og kontrol. 

Læs mere: Staten Israel udøver apartheid mod palæstinensere

Brug af administrativ detention mod palæstinensere

Sydafrika henviser i sin anklage mod Israel til, at Israel uden rettergang eller dom tilbageholder palæstinensere i såkaldt administrativ detention, og at flere frihedsberøvede palæstinensere beretter om overgreb begået imod dem, mens de har været i israelsk varetægt.

Læs mere: Israelsk militær står bag tortur og drastisk stigning i tilbageholdelser

Voldsomme luftangreb i tætbefolkede civile områder

Sydafrika anklager Israel for i Gaza at bruge store og upræcise bomber i luftangrebene siden angrebet fra Hamas og andre væbnede grupper den 7. oktober. I flere tilfælde har israelske luftangreb dræbt hele civile familier, fremgår det af Sydafrikas anklage. Anklagen blandt andet beror på Amnestys undersøgelser af flere konkrete luftangreb i Gaza.   

Læs mere: Israelske luftangreb skal efterforskes som krigsforbrydelser
Læs mere: Amerikansk ammunition brugt i israelske angreb, der dræbte civile palæstinensere

Brug af hvid fosfor

Sydafrika anklager israelske styrker for at have brugt hvid fosfor, hvilket kan give voldsomme skader på civile i Gaza. Under dette punkt i Sydafrikas anklageskrift henvises der til Amnestys dokumentation.

Læs mere: Det israelske militærs brug af hvid fosfor i Gaza

Kontrol med vand

Sydafrika gør i sit anklageskrift domstolen opmærksom på, at Gazas befolkning i forvejen var ekstremt sårbare. Blandt andet som et resultat af, at Israel længe har modarbejdet opførsler og reparation af anlæg til sikring af drikkevand. Heri henviser Sydafrika til research fra Amnesty, der afdækker hvordan Israel kontrollerer vandressourcer i palæstinensiske områder, herunder Gaza.

Læs mere: Besættelsen af vand

Drab på journalister og mediearbejdere i Gaza

Sydafrika påpeger, at dusinvis af journalister og mediearbejdere er blevet dræbt i Gaza siden den 7. oktober. Sammenholdt med israelske angreb på telekommunikationen i Gaza besværliggør dette, ifølge Sydafrikas anklage, at der kan føres kontrol med Israels aktioner mod palæstinensere i Gaza. Også her henviser Sydafrika til Amnesty International.   

Læs mere: Kommunikations-blackout øger risikoen for civile

Baggrund: Folkedrab, krigsforbrydelser eller forbrydelser mod menneskeheden – kender du forskellen?

Baggrund: Her er anklageskriftet fra Sydafrika mod Israel