Fem års reformer har ført til få fremskridt for migrantarbejdere i Qatar

West Bay Dohas skyline. Qatar er – som det første land i Mellemøsten – vært for VM, der begynder 20. november. Forberedelserne har ført til massive menneskerettighedskrænkelser blandt landets store gruppe migrantarbejdere.

Trods enkelte fremskridt, lider Qatars migrantarbejdere stadig under ubetalt løn, manglende fridage og uacceptable arbejdsforhold. Det vurderer Amnesty i en ny rapport, der gør status på Qatars reformer her få uger før VM’s kampstart. Amnesty gentager nu sin opfordring til Qatar og FIFA om at betale erstatning til arbejderne.  

Med kun én måned til kick-off har Amnesty International endnu en gang gjort status på, hvorvidt Qatar rent faktisk har gennemført de lovede reformer, der skal sikre rettigheder for landets mange tusinde migrantarbejdere. Og trods visse fremskridt, er der stadig lang vej, viser Amnestys research.

Amnesty opfordrer nu Qatars myndigheder til at gøre mere for at leve op til de lovede reformer – og sikre, at de fremskridt, der rent faktisk er sket, ikke rulles tilbage, når VM er fløjtet af.

Og så er det afgørende, mener Amnesty, at Qatar og FIFA sikre kompensation til de mange arbejdere, hvis rettigheder er blevet krænket.

SKRIV UNDER!

#PayUpFIFA

Kræv, at FIFA og Qatar giver migrantarbejdere kompensation

Deltag i underskriftsindsamlingen

Qatar har siden 2017 søsat reformer af sit arbejdsmarked, der har ført til visse konkrete forbedringer for landets to millioner migrantarbejdere – også for de hundredtusindvis, der har været involveret i VM-byggeri. Men mangel på effektiv implementering og håndhævelse af reformerne betyder, at tusindvis af arbejdere fortsat oplever ikke at få udbetalt deres løn, ikke har ret til fridage, har usikre arbejdsforhold og har svært ved at få lov at skifte job. Qatar mangler også at efterforske, hvorfor tusindvis af migrantarbejdere har mistet livet i forbindelse med forberedelserne til VM.

“Selvom Qatar de seneste fem år har gjort vigtige fremskridt med hensyn til arbejdstagerrettigheder, er der tydeligvis et stykke vej endnu. Tusindvis af arbejdere sidder fortsat fast i den velkendte cyklus af udnyttelse og misbrug takket være juridiske smuthuller og utilstrækkelig håndhævelse,” sagde Steve Cockburn, der er Amnesty Internationals chef for økonomisk og social retfærdighed.

Kritik presser Qatar til reformer

I årevis blev rapporter om menneskerettighedskrænkelser afvist af Qatars myndigheder som isolerede tilfælde af udnyttelse. Først i 2017, efter massiv kritik, indgik regeringen en aftale med Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO) om at reformere landets arbejdslovgivning for at bringe den i overensstemmelse med internationale standarder. Aftalen indebar, at regeringen forpligtede sig til at fjerne landets sponsorsystem, forbedre sundheds- og sikkerhedsbeskyttelsen og arbejdernes løn, øge adgangen til retfærdighed og styrke arbejdernes ytringsfrihed.

Reformerne har potentialet til at ændre livet for Qatars migrantarbejdsstyrke, mener Amnesty, og har allerede gjort det i nogle tilfælde. Men den manglende implementering betyder, at arbejdsgivere fortsat kan tilbageholde arbejderes rettigheder og straffrit udnytte smuthuller i lovgivningen.

FIFA skal til lommerne

I sidste måned viste en global meningsmåling overvældende opbakning til, at migrantarbejdere, der har lidt under forberedelserne til VM, skal modtage kompensation. Resultaterne bakker op om #PayUpFIFA-kampagnen, der i maj 2022 blev lanceret af en koalition af menneskerettighedsorganisationer (heriblandt Amnesty), fangrupper og fagforeninger. Koalitionen opfordrer FIFA og Qatars myndigheder til at forpligte sig til at yde kompensation til migrantarbejderne og forhindre fremtidige overgreb.

“På trods af enorm og voksende støtte – blandt fans, fodboldforeninger og sponsorer – til fordel for kompensation til migrantarbejdere, er Qatar og FIFA stadig ikke på rette vej. Med kun en måned tilbage er tiden ved at løbe ud. At vende det blinde øje til de overgreb, som tusinder af migrantarbejdere har været udsat for i årenes løb, er i strid med deres respektive internationale forpligtelser og ansvar. De skal gå sammen for at sikre, at de, der led så meget for at gøre VM mulig, ikke bliver svigtet,” sagde Steve Cockburn.

Læs mere om Amnestys kampagne