Idømt 30 års fængsel for en abort – nu er Sara fri

Kvinder demonstrerer udenfor El Salvadors højesteret imod landets abortforbud.
Kvinder demonstrerer udenfor El Salvadors højesteret imod landets abortforbud.

Sara Rogel blev for ni år siden idømt 30 års fængsel for at have afsluttet sin graviditet og dermed brudt El Salvadors abortforbud. Nu er hun løsladt.

Som 20-årig blev Sara Rogel, der var gravid i ottende måned, bragt til hospitalet, da hun begyndte at bløde. Her blev hun tilbageholdt og anklaget for at have dræbt sit ufødte barn. En domstol idømte hende 30 års fængsel. I januar i år blev hendes dom omstødt til 10 års fængsel, og nu er Sara Rogel endelig fri.

El Salvador er et af de få lande, hvor abort er forbudt uanset omstændighederne.  Omkring 20 kvinder er i dag fængslet efter aborter eller graviditets-relaterede komplikationer.

Amnesty har i årevis kæmpet for at få fjernet abortforbuddet, der tvinger kvinder ud i livstruende, hemmelige aborter, eller til at være gravide, selvom det sætter deres liv og sundhed i fare. I 2018 skrev 59.293 danskere under på Amnestys aktion for at ændre El Salvador abortforbud.

Gennem årene er det lykkedes Amnesty, og andre organisationer, der arbejder for kvindernes løsladelse, at få flere af de fængslede kvinder løsladt:

August 2019: 21-årige Evelyn Hernández blev løsladt, efter hun blev frikendt ved en domstol i El Salvador. Hun blev i 2016 idømt 30 års fængsel for at have dræbt sit ufødte barn, efter hun spontant aborterede derhjemme.

Februar 2018: 34-årige Teodora del Carmen Vásquez blev løsladt efter at have afsonet ti år af sin fængselsdom på 30 år. Hendes familie havde ikke råd til at betale en kompetent advokat til at forsvare hende i retten.

Maj 2016: 33-årige María Teresa Rivera blev løsladt efter en dommer afviste alle anklager mod hende. Hun var blevet idømt 40 års fængsel efter en spontan abort. Anklageren appellerede dog afgørelsen, og María frygtede derfor at blive fængslet igen. Hun valgte at søge asyl i Sverige, og i marts 2017 blev María den første kvinde, som blev tildelt asyl i Sverige på denne baggrund. Hun bor nu sammen med sin søn uden for Stockholm og arbejder fortsat for, at El Salvadors abortlovgivning ændres, og at de fængslede kvinder løslades.

Læs Marias historie her

Læs mere om Amnestys arbejde i El Salvador på vores internationale website her