Iranske myndigheder dækker over drab på børn

Siden opstandens udbrud i Iran den 16. september 2022 har sikkerhedsstyrkerne ustraffet dræbt mindst 44 børn og såret mange flere i et forsøg på at knække modstandsånden blandt landets unge og for enhver pris bevare magten.

Advarsel mod voldsomme beretninger

Mindst 44 børn er blevet dræbt af de iranske myndigheder i forbindelse med demonstrationerne i Iran. Pårørende bliver tvunget til at tie om de ulovlige drab, viser Amnestys research.

De iranske myndigheders ulovlige drab på børn fortsætter med uformindsket styrke. Det viser opdateret research fra Amnestys Iran team.

Mindst 34 af de identificerede børneofre er blevet dræbt af skud i hjertet, hovedet eller andre vitale organer. Mindst fire blev dræbt af metalkugler ulovligt affyret på tæt hold af sikkerhedsstyrker. Fem andre børn, fire piger og en dreng, døde af kvæstelser på grund af fatale tæsk, og en pige blev dræbt efter at være blevet slået i hovedet med en tåregasbeholder.

”Myndighederne har dræbt børn i et forsøg på at knuse modstandsånden blandt landets unge og for enhver pris bevare deres jerngreb om magten,” siger Heba Morayef, Amnesty Internationals regionale direktør for Mellemøsten og Nordafrika.

39 af børneofrene er drenge i alderen 2 og 17 år og fem piger, hvoraf tre var 16 år, én 17 år og én 6 år.

Restriktioner for begravelser

Amnestys research viser, at sikkerheds- og efterretningsagenter ofte truer med ikke at udlevere ligene af børnene til begravelse, medmindre familier skriftligt forpligter sig til at tie og overholde restriktioner for begravelses- og mindeceremonier.

I nogle tilfælde er familier blevet nægtet at vaske og forberede deres kære til begravelse i overensstemmelse med deres egen religiøse og kulturelle traditioner. I stedet forbereder embedsmænd ligene til begravelse uden at underrette familierne, og overrakte dem få minutter før den planlagte begravelse.

”De iranske myndigheder har påført familierne ekstreme kvaler gennem grusomme restriktioner for begravelser, mindehøjtideligheder og ubarmhjertig intimidering med det formål at få de pårørende til at tie. Denne praksis overtræder det absolutte forbud mod grusom, umenneskelig og nedværdigende behandling eller straf,” fortæller Heba Morayef, Amnesty Internationals regionale direktør for Mellemøsten og Nordafrika.

Amnesty har dokumenteret, at familier er blevet tvunget til at begrave deres kære i fjerntliggende landsbyer, forbudt brug af ordet “martyr”, samt at hænge store mindebannere eller dele billeder af ofre og begravelsesplakater på sociale medier.

Nægter at tage ansvar

De iranske myndigheder har offentligt nægtet ansvaret for drabet på mindst 19 af de 44 børneofre, som Amnesty har registreret. Myndighederne har givet skylden for 12 af disse dødsfald på angreb fra enten “hyrede terrorister” eller “ukendte personer”, tilskrevet tre til selvmord eller utilsigtede fald fra højder, en til en selvmords- eller utilsigtet overdosis af stoffer, en til et hundebid, en til en motorcykel ulykke og en anden til et stormløb.

For ni andre børn, der alle er fra det undertrykte Baluchi-mindretal, har myndighederne sat spørgsmålstegn ved deres død og hævder i deres rapporter til medlemslandene af FN’s Menneskerettighedsråd, at “der er ingen dødsjournal” for de berørte børn i Sistan og Baluchistan-provinsen.

Over 60 procent af de dræbte børn, som Amnesty har registreret, kom fra Irans undertrykte baluchi-mindretal eller er kurdere. Disse minoritets-samfund har længe lidt under systemisk diskrimination og forfølgelse fra myndighedernes side.

Demonstrationerne fortsætter

Trods myndighedernes massive overgreb fortsætter modige iranere med at vise deres utilfredshed med årtiers undertrykkelse og magtmisbrug.

”Myndighederne har dræbt børn i et forsøg på at knuse modstandsånden blandt landets unge og bevare deres jerngreb om magten for enhver pris. Men på trods af det er mange børn modigt fortsat med at gå på gaden i jagten på en fremtid uden politisk undertrykkelse og ulighed,” siger Heba Morayef.

Amnesty har dokumenteret mindst 300 drab på demonstranter, børn udgør 14 procent.

Amnesty fortsætter med at dokumentere de iranske sikkerhedsstyrker drab og vold mod demonstranter og arbejder intensivt på at stoppe den straffrihed, der hersker for myndighedernes overgreb samt brugen af henrettelser for at stoppe protesterne.