“Jeg håber, I vil kæmpe sammen med mig”

18-årige Mohamad var en af mange unge syrer, der fortalte sin historie til tusinder af danskere, som var mødt op til demonstrationer i hele landet for at vise deres modstand mod regeringens planer om at sende syriske flygtninge retur til Syrien.

Her er hans tale om, hvordan Danmark vil splitte hans familie ad og sende hans syge mor og to små søstre tilbage til det regime, som dræbte hans far. 

Hej med jer.

Jeg vil først og fremmest sige tak, fordi I alle er mødt så talstærkt op. Jeg er kommet for at fortælle min personlige historie, min fortælling om min families fremtid i Danmark og den fremtid, der venter min mor og mine søstre, som er ved at blive sendt retur til Syrien.

Jeg hedder Mohamed og er 18 år. Jeg går i 10 klasse i Vejle og håber, at jeg kan begynde på gymnasiet efter sommerferien. Jeg bor sammen med min mor og mine to mindre søskende. Jeg har også en bror på 27 år, som også bor i Vejle med sin kone.

Den 25. marts 2021 modtog min mor og mine to små søstre et afslag fra Udlændingestyrelsen om, at hun og min to søstre ikke kan få deres opholdstilladelse forlænget. Mine to søstre er 10 og 11 år og har kun gået i skole i Danmark.

Vores fremtid blev med dette brev straks forandret. Vi er flygtet fra et land, hvor krigen har hærget, men ikke kun krigen, Assads regime er hovedårsagen til vores flugt. Min far blev dræbt pga. Assad.

Min mor er flygtet alene med mine to søstre for at undslippe vold, ondskab og ikke mindst frygten for at blive anholdt uden nogen årsag. Dertil kommer at min mors to sønner, min bror og jeg, er flygtet fra et regime, et militær, hvor vi ikke ønsker at kæmpe for en diktator, hvor vi skal løfte våben, henrette mennesker, der ikke støtter op omkring regeringen. Det er også en afgørende årsag til vores flugt.

Hvis min mor bliver sendt tilbage, vil hun skulle stå til regnskab for hendes sønners flugt fra militæret. Hun vil ganske enkelt være i fare, fordi regeringen i Syrien vil stille en masse spørgsmål om, hvor hun var i den pågældende periode og hvor hendes to sønner, der har pligt til at tjene militæret, befinder sig.

Vores far er død pga. Assads regime. 

Min mors mentale og fysiske tilstand er meget dårlig. Hun lider af angst, depression og PTSD, hvilket betyder, at hun har brug for at have sin familie omkring sig.

I Danmark kunne vi se en fremtid. En fremtid, hvor vi børn kan få en uddannelse, hvor vi kan være med til at tjene til et samfund, hvor de menneskelige værdier har en helt anden værdi end i Syrien under Assads diktatur.

Mit hjerte bløder, når jeg tænker på, at min mor og mine søstre skal retur til Syrien. Hvad er det for et liv at byde kvinder og børn. Kvinder, der er psykisk ødelagte. Det, at vi er omkring vores mor betyder, at vi kan gøre en forskel. Vi kan hjælpe hende, vi kan skabe tryghed for hende, og vi kan tage noget af angsten fra hende. Det bliver hendes sikre død at sende hende tilbage. Hun kan ikke klare sig selv i Syrien og vil have meget svært ved at passe på min to små søstre.

Mohamad

Det er meget ubegribeligt, hvordan Danmark kan sende kvinder og børn retur til sådan et helvede!

Udlændingestyrelsen forholder sig ikke til den faktuelle situation i Syrien og de vilkår, landet byder børn og kvinder samt de årsager, der skyldes vores flugt fra landet. De forholder sig til en lov, hvilket man også skal, men det her giver ingen mening.

Det er vigtigt for mig at få dette budskab ud: her har mine søstre en reel fremtid. De kan tage en uddannelse, de kan tjene deres egne penge. Hvordan skal de klare sig i Syrien, hvor de ikke har gået i skole? Hvor der er ingen former for sikkerhedsnet?

Hvor vores mors lidelser vil blive forværret, angst, depression, traumer, stress og sorg vil måske tage livet af hende før Assad! Det er ikke et børneliv – det er en usikker og utryg fremtid.

Jeg kan sidde tilbage i Danmark – jeg ønsker at tage en uddannelse. Jeg tænker hver dag på, at det er vigtigt, at jeg skal gøre mit bedste for at klare mig og forsørge min familie. Lige nu er jeg i gang med at afslutte 10.klasse. Jeg har været i Danmark i seks år. Ved siden af min skole arbejder jeg som nøgleansvarlig i Fakta.

Jeg hjælper mine søstre med skolearbejdet, og jeg tænker meget på, at min mor skal have det så godt, som det nu er muligt. Når hendes børn er omkring hende kan vi hjælpe hende, når hun har det svært. Vi kan skabe glæde i hendes liv.

Hvordan skal jeg kunne gennemføre en uddannelse med den viden i mit baghoved, at mine søstre og mor bliver sendt tilbage til forhold, der betyder, at min mor skal stå til regnskab for, at vi er flygtet fra militæret?

Mohamad

Jeg vil ALDRIG have, at min mor skal tilbage til Syrien eller skal vente på et udrejsecenter, så længe Assad er i magten. Når de bliver sendt tilbage, vil jeg blive ramt af angst, blive ramt af depression. Jeg har som alle andre unge brug for min mor, min mor kan holde nogle af hendes dæmoner væk fra livet her, fordi vi er sammen.

Mine tanker vil altid være hos dem. Jeg har mistet min far, skal jeg nu også miste mine søstre og min mor? Hvor er retfærdigheden? Hvordan skal jeg kunne fungere med den viden, at regimet i Syrien ikke kender til retfærdighed, at min mor skal risikere fængsel, tortur, fordi det er hende, der skal bøde for familiens flugt.

Hvordan skal min mor få etableret et trygt og sikkert liv for hende og mine søstre? Hvordan skal min mor kunne klare sig økonomisk uden en indtægt? Hvad kommer der til at ske med mine søstre og deres fremtid?

Jeg har brug for min mor, og mine søstre har brug for deres mor. Mine søstre har krav på en sikker fremtid. Hun kæmper for hendes børns liv, så de kan får en bedre fremtid. Den kamp dør, hvis hun skal tilbage til Syrien!

Min drøm er at uddanne mig til læge, det bliver svært for mig uden min mors kærlighed, opbakning og råd ved min side. Danmark må ikke tage min mor og mine søstre fra mig!!

Mohamad

Jeg kæmper for at vi alle skal blive behandlet lige, og at regeringen skal tænke over deres beslutning. Men ikke mindst kæmper jeg for min familie!! Men det er også en kamp for alle de andre, der er i samme situation som min familie. Jeg håber, at jer der er kommet her i dag, vil kæmpe med mig.

Danmark vælger som det eneste land i Europa at sende flygtninge tilbage til Syrien. Det betyder, at deres vurdering om den generelle situation i Syrien er forkert. Det kan godt være at Syrien er sikret for bomber, men Syrien er ikke sikret for tortur, forfølgelse og henrettelser. Det er den rene død at sende min familie retur.

At den danske regering vælger at splitte en familie ad, er ganske enkelt ikke humant Fremtiden står på spil for de uskyldige kvinder og børn, min mors liv og mine søstres fremtid er ikke i Syrien, så længe Assad er ved regeringen.

Tak fordi I kom. Tak fordi I lyttede.

Opdatering: Den 1. november 2021 omgjorde Flygtningenævnet Udlændingestyrelsens afslag, og Mohamads mor og søstre har fået lov at blive i Danmark.