Iran: Kambiz Kharout er endelig frigivet efter pres fra omverdenen

En glædelig nyhed ramte verden, da det blev klart, at Kambiz Kharout er løsladt fra iransk fængsel efter en uretfærdig retssag, hvor han blev dømt til døden.

Kambiz Kahrout, en ung mand på 21 år, som ved domstolen i Zahedan blev dømt for anklager om ’korruption på jorden’ og ’oprør mod gud’ er nu løsladt igen. Dermed har han undgået den dødsstraf, som han blev idømt den 3. januar 2023.

Nyheden vækker stor glæde hos Amnesty International, som har kæmpet for Kharouts frihed:

”Det er på nuværende tidspunkt meget svært at få indblik i det iranske retssystem. Det er ikke blot svært for os i Amnesty International, men også for berørte familier, pårørende og den tiltalte selv. Ofte bliver mennesker dømt uden at have adgang til en advokat, og rettergangen følger ikke internationale menneskeretlige standarder”, siger Maria Kafaei Zandeh Del, Mellemøsten-kampagne-koordinator ved Amnesty International Danmark.

Hun fortsætter:

Vi ser ofte, at iranerne bliver dømt for at bruge deres helt basale frihedsrettigheder. Denne manglende retssikkerhed er fortsat et stort problem, men i dag tillader vi os at glæde os over, at vi har fået bekræftet, at Kambiz Kharout ikke længere risikerer dødsstraf”

Løsladelsen af Kambiz Kharout kommer i kølvandet på, at menneskerettighedsforkæmperen Narges Mohammadi for nylig modtog Nobels Fredspris. Hun sidder dog stadigvæk indespærret i iransk fængsel på grund af sit ukuelige arbejde for iranernes menneskerettigheder.  

Dommen

Kambiz Kharout blev arresteret første gang d. 1. oktober 2022, men blev løsladt mod kaution tre uger senere. Allerede halvanden måned efter hans første anholdelse måtte han sande, at det iranske regime ikke var færdigt med ham.

Inden myndighederne førte en uretfærdig retssag imod Kambiz, hvor han blev nægtet selv at udvælge juridisk bistand, blev han udsat for så meget tortur og anden mishandling, at han gav efter og underskrev en deklæring om sin skyld. Han blev dømt i henhold til ”korruption på jorden” (efsad-e fel arz) og “fjendskab mod Gud” (moharebeh) – anklager, der i Iran lig med at blive dømt til døden. Konkrete lovovertrædelser begået af Kambiz Kharout har Amnesty International ikke været i stand til at dokumentere.

Siden efteråret sidste år og indtil hans nylige løsladelse har han været fængslet. Ifølge kilder tæt på Kambiz har han været ude af stand til at stå på sine ben på grund af voldsom tortur med elektriske stød og tæsk.

Politisk sponsor

Irans myndigheder har dømt og henrettet mennesker i hobetal siden KVINDE, LIV, FRIHED-bevægelsen begyndte i Iran. Og det er med stor årvågenhed, at verdenssamfundet følger med i den graverende menneskerettighedssituation i præstestyret i Mellemøsten.

Der en dog en gang imellem glædelige nyheder fra landet, om end myndighederne prøver at slå hårdt ned på den folkelige opstand. Heldigvis møder det iranske regimes undertrykkelse både fordømmelse og modstand fra omverdenen.

For at lægge ekstra pres på det iranske regime har Amnesty International Danmark blandt andet iværksat ’politiske sponsorater’ i samarbejde med en række fremtrædende politikere.

Ved at blive ”politisk sponsor” har politikere det seneste år valgt at støtte iranske politiske fanger, som har modtaget dødsdomme eller er fængslet efter at have deltaget i protesterne mod det iranske regime. På nuværende tidspunkt er 18 danske politikere sponsorere for fængslede iranere.

Karin Liltorp (M) er sponsor for Kambiz Kharout og glædede sig på mediet ’X’ over nyheden om hans frihed:

“Jeg er henrykt over at dele denne nyhed med jer alle. #KambizKharouts domfældelse og dødsstraf er blevet omstødt af Irans Højesteret.

Sagen vil blive sendt tilbage til yderligere efterforskning. Kambiz Kharout er blevet løsladt mod kaution. #politicalsponsorship @amnestydk”

Amnesty fortsætter arbejdet for løsladelsen af politiske fanger i Iran.

Læs mere om Kvinde, Liv, Frihed-bevægelsen