Litauen: Undersøg angreb mod LGBTI-borgere

LITAUEN: UNDERSØG ANGREB MOD LGBTI-BORGERE

Amnesty International er dybt bekymret over en række brandattentater mod LGBTI-miljøet i Litauen i august og september.

Den 10. august blev organisationen Lithuanian Gay Leagues (LGL) hovedkvarter udsat for et brandattentat, hvor der blev sat ild til organisationens ydre dør. Den samme type angreb ramte også LGL’s direktør Vladimir Simonkos private hjem.

Bare få uger senere, den 2. september, blev der antændt ild i gangkorridoren udenfor det private hjem hos filminstruktøren Romas Zabarauskas.

Zabarauskas, der er offentlig kendt og er åben omkring sin homoseksualitet, mener selv, at han blev angrebet, fordi han fra sin altan havde ladet et regnbueflag vejre i solidaritet med LGL og Simonko, efter disse var blevet angrebet.

Zabarauskas fortæller desuden, at politiet, da han anmeldte brandattentatet, fortalte ham, at han burde tage regnbueflaget ned fra sin altan.

Amnesty er dybt bekymret over angrebene og opfordrer myndigheder i Litauen til at efterforske angrebene og offentligt støtte op om landets LGBTI-personer og organisationer.

Også Amnesty Danmark opfordrer den danske regering til at rejse sagen:

”Den danske regering bør tage angrebene op med deres litauiske kollegaer. Det er en dybt alvorlig situation, og den foregår i et EU-land under en time fra Danmark”, siger Helle Jacobsen, ansvarlig for køn i Amnesty Danmark.

Efter i en årrække at have fulgt udviklingen i Litauen, kalder hun angrebene ”rystende”:

”Siden den første Pride i Litauen i 2010 har der været fremskridt for landets LGBTI-miljø, som blandt andet har oplevet stigende støtte fra myndighederne. Derfor er det rystende, at der nu sker så alvorlige angreb, som de fire brandattentater her”, siger Helle Jacobsen.