Løsladelsen af Evelyn Hernández er en sejr for menneskerettighederne

21-årige Evelyn Hernández blev i 2016 idømt 30 års fængsel for en spontan abort. Nu har retten i El Salvador frikendt hende.

En domstol i El Salvador frikendte den 19. august Evelyn Hernández for overlagt mord. I 2016 aborterede den unge kvinde spontant derhjemme og blev efterfølgende idømt 30 års fængsel for at have dræbt sit ufødte barn.

”Det er en stor sejr for kvinderne i El Salvador og deres basale rettigheder. Det bekræfter, at ingen kvinde bør anklages for mord, fordi hun har gennemgået en abort. Nu hvor Evelyn er blevet frikendt, opfordrer Amnesty International El Salvador til at sætte en stopper for denne skamfulde og diskriminerende praksis og fjerne landets abortforbud,” siger Erika Guevara-Rosas, der er chef for Amnestys arbejde i Nord- og Sydamerika.

Det er desværre ikke første gang, at det totale abortforbud har voldsomme konsekvenser for El Salvadors kvinder. Både kvinder, der gennemgår en spontan eller provokeret abort, og de læger, der måtte hjælpe dem, risikerer op til 40 års fængsel. Det skaber et ekstremt mistænksomt miljø, som har kostet menneskeliv, fordi kvinderne ikke søger læge ved komplikationer. Loven rammer især de fattigste.

Sejre

Heldigvis er det lykkedes Amnesty, og andre organisationer, der arbejder for kvindernes løsladelse, at få mange af kvinderne ud af fængslet. I april 2016 blev María Teresa Rivera løsladt efter internationalt pres. Hun var blevet idømt 40 års fængsel efter en spontan abort.

Læs Marias historie her

I 2018 kunne Teodora del Carmen Vásquez træde ud i friheden efter at have afsonet ti år af sin fængselsdom på 30 år.

Læs mere om Amnestys arbejde i El Salvador på vores internationale website her