Meldingen om nedlæggelsen af Irans moralpoliti er ren manipulation

Iranian Women remove their compulsory hijabs, 40th days unrest in Iran since the murder of Mahsa Amini, Iranians have been holding daily protests anti-regime continue with intensity, despite brutal suppression by the Islamic Republic of Iran. Mahabad West Azerbaijan Province. Iran. October 26, 2022. Photo by SalamPix/ABACAPRESS.COM

De seneste dage er de iranske myndigheder kommet med vage og modstridende udtalelser om, at det såkaldte moralpoliti skulle være blevet opløst. Men det internationale samfund bør ikke lade sig narre, påpeger Amnesty International.

På en pressekonference den 3. december 2022 benægtede Irans chefanklager, Mohammad Jafar Montazeri, at moralpolitiet havde tilknytning til retsvæsenet og antydede, at moralpolitiet var blevet lukket.

Han tilføjede: “Retssystemet vil fortsætte med at regulere folks adfærd i samfundet”.

Dagen efter kunne flere statsmedier dog melde om, at “ingen officiel myndighed i Den Islamiske Republik Iran har bekræftet lukningen af ​​moralpolitiet”.

Udtalelserne skabte forvirring i omverdenen. Og det var fuldt ud intentionen fra de iranske myndigheders side, mener Heba Morayef, der er chef for Amnesty Internationals arbejde i Mellemøsten og Nordafrika.

“Chefanklagerens udtalelse var bevidst vag og undlod at nævne den juridiske og politiske ramme, der gør, at kvinder og piger tvinges til at dække sig til. At sige, at moralpolitiet ikke har noget med retssystemet at gøre, fordrejer det faktum, at de diskriminerende tilsløringslove i årtier er blevet blåstemplet af netop retsvæsenet”.

Forsøger at fralægge sig ansvaret

Irans diskriminerende og nedværdigende lovgivning om tvungen tilsløring gør det ikke kun muligt for politibetjente, men også private selvbestaltede vagter, at chikanere og tilbageholde kvinder og piger på åben gade.

Heba Morayef mener, at det er det internationale samfunds chok og forargelse over det iranske styres voldsomme behandling af demonstranter, der får myndighederne til at forsøge at fralægge sig ansvaret.

“Det internationale samfund og medier verden over må ikke give de iranske myndigheder lov til at manipulere med virkeligheden. Obligatorisk tilsløring er forankret i Irans straffelov. Det samme er de love og regler, der gør det muligt at tilbageholde kvinder og nægte dem adgang til offentlige institutioner, herunder hospitaler, skoler, regeringskontorer og lufthavne, hvis de ikke dækker deres hår”.

Amnesty fortsætter sit arbejde for at afskaffe alle love, der krænker iranske piger og kvinders basale ret til selvbestemmelse.

”Indtil den dag, hvor alle de her love og regler bliver skrottet, vil volden fortsætte. Den samme vold, der førte til at ​​Mahsa (Zhina) Amini blev tilbageholdt og dræbt. Og den vold, som millioner af andre piger og kvinder tvinges til at leve med”.

Læs mere om Amnestys arbejde for piger og kvinders rettigheder i Iran