”Når jeg er ude, er jeg højlydt, men sætter jeg mig ind i en taxa, tager jeg mine regnbueting af”

Maya Fenyvesi er ansat som kampagnemedarbejde i Amnesty Internationals kontor i Ungarn.

Maya Fenyvesi arbejder på Amnestys kontor i Ungarn. Som LGBTI+ person føler hun sig personligt ramt af Ungarns anti-LGBTI+ lovgivning. Senest har landet indført en lov, som sammenkæder homoseksualitet og pædofili.

”Der har været en voksende diskrimination, et voksende had og hadforbrydelser mod LGBTI+ samfundet her i Ungarn. Det har desværre påvirket mig personligt. Når jeg er ude, er jeg højlydt, jeg er aktivist, også LGBTI+ aktivist. Men jeg har bemærket, at når jeg for eksempel sætter mig ind i en taxa, så tager jeg mine Amnesty-regnbue-ting af, eller jeg tager en t-shirt på, der ikke har en regnbue på. Så jeg vælger i nogle situationer at skjule det for min egen sikkerhed. Og jeg tror, at mange LGBTI+-mennesker er sådan, og jeg tror, at de love, der er lavet her, hovedsageligt har påvirket børn, LGBTI+-børn i skolerne, og at mobningen i skolerne bliver endnu værre, hvis vi ikke stopper det her vrøvl.

Det er svært at bevare håbet, men jeg tror på, ​​at det arbejde, vi udfører i Amnesty, giver os og mange andre mennesker håb. Det er første gang i mit liv, at jeg oplever at blive så diskrimineret, og jeg føler mig fanget, igen og igen. Det er frygteligt, og det føles som om, det aldrig ender. 

Der er altid en handling og en reaktion på ting, og jeg tror, ​​at jo mere had, desto større er fællesskabet. Så selvom vi har set et voksende had fra regeringens side, har vi også set et større sammenhold imod diskrimination, hvilket er stærkt at opnå som en menneskerettighedsorganisation. Jeg synes, at vi har opnået meget store ting.

Hvordan jeg ser fremtiden? Jeg tror, at der vil være en meget hård tid de næste par år, fordi den transfobiske og homofobiske lovgivning vil have en fortsat indvirkning på LGBTI+ samfundet. Men jeg tror også, ​​at flere og flere allierede vil stå frem, hvilket betyder, at det ikke kun er LGBTI+ mennesker, der står op for LGBTI+ rettigheder, men også deres allierede.

Vi tager det dag for dag og forsøger at overvinde forhindringerne. Vi har netop haft en folkeafstemning om en lov, der ville føre til mere diskrimination af LGBTI+ personer i skolerne. Og så havde vi den her store Amnesty-kampagne op til folkeafstemningen, hvor vi opfordrede folk til at stemme blankt, og det lykkedes os at få dømt folkeafstemningen ugyldig, fordi 1,7 millioner mennesker stemte blankt til valget. Det gav håb, at så mange mennesker var med til at støtte LGBTI+ fællesskabet. Så jeg synes, det var et positivt udfald. 1,7 millioner mennesker – det er jo et fantastisk tal!”

Læs mere om homofobi i Ungarn