Taliban står bag tortur og henrettelser i brutal massakre

Taliban-krigere henrettede i juli mænd fra Hazara-mindretallet i Afghanistan. Amnestys researchere afslører nu grusomme detaljer om tortur og drab og opfordrer FN’s Sikkerhedsråd til at tage affære.  

Advarsel: Voldsomme øjenvidneberetninger i denne tekst

I dagene mellem 4. og 6. juli 2021 henrettede Talibankrigere ni mænd i byen Mundarakht sydøst for Kabul. Seks af mændene blev skudt, og tre af dem tortureret til døde, heriblandt en mand, der blev kvalt med sit eget tørklæde og fik sine muskler i armen skåret af. Drabene fandt sted, efter at Taliban havde overtaget kontrollen med Afghanistans Ghazni-provins.

Amnestys researchere har talt med øjenvidner, der gav grusomme beskrivelser af de ni drab, der med al sandsynlighed blot er få blandt mange. Taliban har afskåret flere byer, de har overtaget, fra mobilnettet og kan dermed kontrollere hvilke fotos og videoer, der kan deles fra områderne.

“Drabenes koldblodige brutalitet minder os om, hvordan Taliban tidligere har opført sig, og det er en brutal indikator på, hvad et Talibanstyre kan føre med sig. Vi opfordrer FN’s Sikkerhedsråd til at vedtage en nødresolution, der kræver, at Taliban respekterer international menneskerettighedslovgivning og sikrer alle afghaneres sikkerhed uanset deres etniske baggrund eller religiøse overbevisning,” siger generalsekretær i Amnesty International Agnès Callamard.

Amnesty opfordrer til:

– FN’s Sikkerhedsråd skal iværksætte en nødresolution, der kræver at Taliban respekterer international menneskerettighedslovgivning og sikrer alle afghaneres sikkerhed uanset etnisk eller religiøs baggrund.

– FN’s Sikkerhedsråd skal igangsætte en undersøgelse, der har til formål at dokumentere, indsamle og bevare beviser på forbrydelser og menneskerettighedskrænkelser i Afghanistan. Kun sådan kan det internationale samfund på sigt gøre op med den straffrihed, der fører til flere forbrydelser.

– Det internationale samfund skal støtte nabolande med at tage sig af flygtninge, samt arbejde for sikre og lovlige flugtruter for afghanske flygtninge i regionen og til Europa.

– Europæiske lande skal forpligte sig til at tage imod afghanske flygtninge og yde dem beskyttelse. Der skal sættes en stopper for deportationer af afghanske flygtninge, og i stedet arbejdes på at sikre dem international beskyttelse, så de ikke lever i frygt for tilbagesendelser.

Amnesty International har i kølvandet på drabene interviewet øjenvidner og gennemgået fotografiske beviser fra massakren.

Den 3. juli 2021 intensiveredes kampene i Ghazni -provinsen mellem afghanske regeringsstyrker og Taliban. Landsbyboere fortalte Amnesty International, at de flygtede ud i bjergene for at søge ly for kampene.

Der var dog for lidt mad til de 30 familier, der var flygtet, og den 4. juli vendte fem mænd og fire kvinder tilbage til landsbyen for at samle forsyninger. Her fandt de deres hjem plyndret, og opdagede, at Talibankrigere lå på lur og ventede på dem.

En mand, 45-årige Wahed Qaraman, blev hevet ud af sit hjem af Taliban-krigere, der brækkede hans ben og arme, skød ham i højre ben, rev hans hår ud og slog ham i ansigtet med en stump genstand.

En anden mand, 63-årige Jaffar Rahimi, blev tæsket og anklaget for at arbejde for den afghanske regering, efter at der blev fundet kontanter i hans lomme. Taleban kvalte ham til døde med hans eget tørklæde. Tre personer, der var involveret i begravelsen af ​​Rahimi, sagde, at hans krop var dækket af sår og mærker, og at musklerne i hans arme var skåret af.

Sayed Abdul Hakim, 40, blev taget fra sit hjem, slået med kæppe og riffelkolber, blev bagbundet og skudt to gange i benet og to gange i brystet. Hans lig blev derefter efterladt ved ​​en nærliggende å.

Et øjenvidne, der hjalp til med begravelserne, fortalte Amnesty International: ”Vi spurgte Taliban, hvorfor de gjorde dette, og de sagde:’ Når det er tid til konflikt, dør alle, det er ligegyldigt, om du har våben eller ej. Det er krigstid.’”

Blev henrettet, da han ville fodre sit kvæg

I løbet af to dage blev tre andre mænd, Ali Jan Tata (65), Zia Faqeer Shah (23) og Ghulam Rasool Reza (53), henrettet, da de i Mundarakht blev stoppet ved en Talibancheckpoint i forsøget på at nå deres hjem i den nærliggende landsby, Wuli.

Artiklen fortsætter under billedet.

En plakat til minde om Ghulam Rasool Reza, der blev dræbt af Taliban, da han i juli blev stoppet ved et checkpoint i den afghanske by Mundarakht.

Ali Jan Tata blev skudt i brystet, og Rasool blev skudt i nakken. Ifølge vidner var Zia Faqeer Shahs bryst så fyldt med kugler, at hans krop måtte begraves i flere stykker. Mændenes lig blev kastet i åen sammen med Sayed Abdul Hakim.

Yderligere tre mænd blev dræbt i deres hjemby. Øjenvidner fortalte Amnesty International, at Sayeed Ahmad, 75, insisterede på, at Taliban ikke ville gøre ham ondt, da han var en ældre mand. Derfor ville han vende tilbage for at fodre sit kvæg. Han blev henrettet med to kugler i brystet og en i siden.

Zia Marefat, 28, led af depression og forlod sjældent sit hjem i Mundarakht. Han nægtede at forlade huset, efter at Taliban havde taget kontrol med landsbyen den 3. juli, men blev til sidst overtalt af sin mor og andre, der frygtede for hans sikkerhed. Da han forlod byen alene, blev han fanget af Taliban, der dræbte ham med et skud i tindingen.

Karim Bakhsh Karimi, 45, der led af psykisk sygdom flygtede ikke med resten af ​​landsbyboerne. Han blev også fundet af Taliban og henrettet med skud i hovedet.

Afghanistan

Hjælp forfulgte aktivister

 Landets menneskerettigheds-aktivister befinder sig i en meget udsat position.

Støt nu >